Taşıtlarda Kullanılan Alternatif Yakıtlar
Künye
Bayrakçeken, Hüseyin., Kuş, Recai. "Taşıtlarda Kullanılan Alternatif Yakıtlar." AKÜ Fen Bilimleri Dergisi 6, Sayı.1 (2006) : 125-144.Özet
20. yüzyılın başlarında petrol ürünleri motor yakıtı olarak kullanılmaya başlanmış ve motor tasarımları da petrol ürünleri ile çalışabilecek şekilde geliştirilmiştir. Petrol ürünleri kolay elde edilebildiği için motor sanayii petrole bağımlı hale gelmiştir. Petrol rezervlerinin belirli bölgelerde bulunması ve bu rezervin belli bir süre sonra tükenecek olması sebebiyle, mevcut motor teknolojisinde önemli değişiklikler yapmadan ve ekonomik krizlere de sebep olmadan, petrole alternatif olabilecek yeni motor yakıtlarının araştırılması zorunlu hale gelmiştir [1]. Üzerinde ağırlıklı olarak çalışılan yakıtlar; alkol (metanol, etanol), doğal gaz (CNG), sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), hidrojen ve bio-kütle olarak sıralanabilir.
Bu çalışmada gaz yakıtların motorlu taşıtlarda alternatif yakıt olarak kullanılması araştırılmıştır. Yaygın olarak kullanılan LPG ve CNG ile birlikte taşıtlarda yakın gelecekte oldukça fazla miktarda kullanılacağı tahmin edilen hidrojen ve biogaz’da incelenmiştir.
Kaynak
Fen Bilimleri DergisiCilt
6Sayı
1Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/635Koleksiyonlar
- Cilt 6 : Sayı 1 [10]