2009 Yılında Eskişehir Belediye Başkanlığı Seçimlerinde Adaylarda Öncelik Verilen Özelliklerin Belirlenmesi ve Adayların Sıralanmasında Konjoint Analizi ve Analitik Hiyerarşi Sürecinin Kullanılması
Künye
Şen, Hülya., Yolcu, Burcu Elal, Derya. "2009 Yılında Eskişehir Belediye Başkanlığı Seçimlerinde Adaylarda Öncelik Verilen Özelliklerin Belirlenmesi ve Adayların Sıralanmasında Konjoint Analizi ve Analitik Hiyerarşi Sürecinin Kullanılması." AKÜ Fen Bil. Dergisi 9, Sayı.2 (2009) : 23-34.Özet
Yapılan bu iki aşamalı çalışmada bağımlı değişkene etki eden bağımsız değişkenlerin önem derecelerinin belirlenmesi için Konjoint Analizi ve Konjoint Analizi ile elde edilen en önemli özellikler setine en yakın olan seçeneğin belirlenmesinde ise Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) kullanılmıştır. Konjoint analizi ile AHS’ nin bir arada kullanılmasının sebebi bu iki analizin seçim sonucunu tahmin ederken birbirini tamamlayıcı olmasıdır. Konjoint analizi ile nasıl bir başkan adayı isteniyor sorusuna, AHS ile adayların konjoint ile belirlenen başkan örneğine en yakın adayın belirlenmesi sağlanmıştır.
Çalışmanın ilk aşamasında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı 2009 yılı seçimlerinde seçmenlerin oy verecekleri adayda olmasını isteyebilecekleri özellikler daha önceden kararlaştırılmış ve Konjoint Analizinden yararlanılarak seçmenler tarafından en çok onaylanan özellikler setine ulaşılmıştır. İkinci aşamada Belediye Başkanı adaylarının ilk aşamada elde edilen özellik setine yakınlığını araştırmak amacıyla Analitik Hiyerarşi Süreci’ nden faydalanılmıştır. Sonuç olarak seçmenlere göre en iyi kabul edilen özellikler seti ve seçmenlerin adayların bu özelliklere ne derece sahip olduğu tahmin edilmiştir. Böylece, adayların en iyi özellikler setine yakınlık bakımından sıralaması yapılmıştır. In this article a two-stage study made, to determine the degree of importance of independent variables affecting the dependent variable Conjoint Analysis is used, to determine the closest option to set of features obtained from Conjoint Analysis, Analytical Hierarchy Process (AHP) is used. The reason of using both Conjoint Analysis and AHP is their being complementary while guessing the result of the election of these two analysis. Conjoint Analysis is answered the question of how a presidential candidate is wishing and AHP is provided to determine the closest candidate to sample president defining by Conjoint Analysis.
In the first stage of study, the features of candidate that voters wishing to vote at the election of Eskişehir Metropolitian Municipality-2009 have been decided before and with the help of Conjoint Analysis the set of features that most approved by voters have been reached. In the second stage, in order to research the proximity of Mayor candidates to the set of features obtained from the first stage Analytical Hierarchy Process is used. As a result, the set of features accepted as the best features by voters and how much candidates have these features has been estimated. Thus, the sort of candidates according to the closeness of the set of best features has been made.
Kaynak
Fen Bilimleri DergisiCilt
9Sayı
2Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/758Koleksiyonlar
- Cilt 9 : Sayı 2 [11]