Seyitömer Uçucu Külünün Yapı Tuğlası Üretiminde Kullanılabilirliğinin Ön Araştırması
Künye
Demir, İsmail, M. Serhat Başpınar, Gökhan Görhan ve Erhan Kahraman, "Seyitömer Uçucu Külünün Yapı Tuğlası Üretiminde Kullanılabilirliğinin Ön Araştırması." AKÜ Fen Bil. Dergisi (2009) : 131-137.Özet
Bu çalışmada Seyitömer Uçucu Külü’nün (UK) yapı tuğlası üretimine uygunluğu araştırılmıştır. Bu amaçla mineralojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Çalışmada ince (A) ve kaba (B) olarak kodlanan küllerin SiO2+Al2O3+Fe2O3 değer toplamı sırasıyla %78,85 ve %79,18 olarak belirlenmiştir. Buna göre her ikisi de ASTM C-618’e göre F tipi UK sınıfına girdiği belirlenmiştir. Tuğla kilinde SiO2, Al2O3 ve Fe2O3 değerleri sırası ile %52,33, %20,27 ve %7,27 olarak belirlenmiştir.
Çalışmada kullanılan UK ve tuğla kilinin mineralojik yapıları XRD tekniği ile incelenmiştir. Numunelerin temel olarak kuvars, anhidrit, hematit, magnetit, anortit ve tridimit fazlarından oluştuğu gözlenmiştir. Tuğla kilinin mineralojik yapısının ise başlıca kuvarstan oluştuğu ve montmorillonit, klinoklar ve illit gibi kil mineralleri ile birlikte muskovit minerali içerdiği gözlenmiştir. Her iki numunenin ve tuğla kilinin tane boyutu dağılımı Lazer tane boyutu analiz cihazı ile belirlenmiştir. Buna göre tuğla kilinde Kd50= 7 pm, (A) numunesi Ad50=28 pm ve (B) numunesi Bd50=60 pm olarak belirlenmiştir. UK örneklerin morfolojik özellikleri SEM tekniği ile incelenmiştir. Buna göre küresel şekilli tanecikler olmakla birlikte daha çok düzensiz şekilli taneciklerden oluşmaktadır.
Kaynak
Fen Bilimleri DergisiSayı
Özel SayıBağlantı
http://hdl.handle.net/11630/785Koleksiyonlar
- Özel Sayı [38]