Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBoyraz, Mehmet
dc.contributor.authorSandıkcı, Mustafa
dc.date.accessioned2020-01-08T06:13:57Z
dc.date.available2020-01-08T06:13:57Z
dc.date.issued2018en_US
dc.identifier.isbn978-605-81563-2-6
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/8004
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı turizmde gastronomi alanında yazılmış bildirilerin bibliyometrik olarak incelenmesidir. Araştırmanın evrenini, Türkiye’de 2013-2017 yılları arasında gerek periyodik olarak gerek en fazla iki defa düzenlenmiş periyodik olmayan turizm kongrelerinde sözlü olarak sunulan tam metin bildiriler oluşturmaktadır. Nitel olarak tasarlanan araştırmada verilerin analizi için betimsel analiz yöntemi benimsenmiştir. Bildiriler istatistik paket programı aracılığıyla sıklık ve yüzde analizlerine tabi tutularak belirli bibliyometrik parametreler açısından ele alınmıştır. Araştırma ile 5 yıllık periyotta 26 farklı turizm kongresinde gastronomi temalı 285 bildiri tespit edilmiş, kongre bazında ortalama 11 ve yıl başına ortalama 57 bildirinin düştüğü, bu bildirilerin ortaya konmasında 682 farklı yazarın katkı sunduğu belirlenmiştir. Kongrelere en çok bildiri ile katkı sağlayan yazarın Aydan Bekar ve bildirilere en çok katkı sağlayan üniversitenin yazar sayısı bakımından Balıkesir Üniversitesi, bildiri sayısı açısından ise Mersin Üniversitesi olduğu; yaklaşık %87,4’ünün en az iki yazar tarafından ortak olarak gerçekleştirildiği; bildirilerin %35,1’inin en az iki farklı üniversitede çalışan yazarlar tarafından üniversiteler arası akademik araştırma olarak tamamlandığı belirlenmiştir. Bildirilerde ele alınan gastronomi temalarının sırasıyla en çok “Gastronomi Turizmi Pazarlaması”, “Gastronomik Miras” ve “Gastronomik Ürünler” alanlarında yazıldığı tespit edilmiştir. Veri toplama yöntemi açısından bildirilerde nitel araştırma yöntemi ile görüşme(mülakat) tekniğinin ağırlıklı olarak kullanıldığı; yaklaşım bakımından çoğunluğunun keşifsel olarak tasarlandığı; alan araştırması olması yönünden yarısından fazlasının uygulamalı olarak gerçekleştirildiği; veri analizinde ise %72,7 betimsel ve %27,3 ilişkisel istatistikler kullanıldığı belirlenmiştir. Son olarak ise bildirilerde ortalama 27 kaynak kullanıldığı; %61’inin Türkçe, %39’unun yabancı, % 49,8’inin makale türünde ve kaynaklarının ortalama referans yaşının ise 8,1 olduğu sonucuna ulaşılmıştır.en_US
dc.description.abstractThe aim of research is investigating bibliometrically proceedings written in the field of gastronomy in tourism within the scope of the research. The research population consists of full text papers that are presented in tourism congress between the years of 2013-2017 in Turkey. In this qualitatively designed research, descriptive analysis has been adopted for the accessed data. Papers were analyzed in terms of specific bibliometric parameters by frequency and percent analysis through statistical package program. 285 papers on gastronomic themes were found in 26 different tourism congresses in 5 years’ period, with an average of 11 papers per congress and 57 papers per year with the research; and it was determined 682 different authors contributed to the presentation of them. The results show that Aydin Bekar as an author, in terms of the number of authors Balıkesir University and in terms of the number of papers Mersin University has contributed most to the congresses; about 87.4% of the papers were made cooperatively by at least two authors; 35.1% of them have been completed as academic research between universities by authors working in at least two different universities. It has been found that the most of the gastronomic themes discussed in the papers are in the fields of “Gastronomy Tourism Marketing”, “Gastronomic Heritage” and “Gastronomic Products”. In terms of data collection method, qualitative research method and interview technique are mainly used; in terms of approach the majority is explorative designed; more than half of the papers written as in the field research; and in terms of data analysis, it was determined that 72.7% descriptive and 27.3% relational statistics were used for papers. Finally, an average of 27 sources were used in papers; 61% in Turkish, 39% in foreign language, 49.8% in article type, and the average reference age of resources calculated as 8,1.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisher2. Uluslararası EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTurizmen_US
dc.subjectGastronomien_US
dc.subjectBildirien_US
dc.subjectTurizm Kongrelerien_US
dc.subjectBibliyometrik Analizen_US
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectPaperen_US
dc.subjectTourism Congressen_US
dc.subjectBibliometric Analysisen_US
dc.titleTurizm kongrelerinde yer alan gastronomi bildirilerinin değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of gastronomy proceeding papers in tourism congressesen_US
dc.typeconferenceObjecten_US
dc.relation.journal2. Uluslararası EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresien_US
dc.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.authorid0000-0001-6755-1999en_US
dc.identifier.startpage231en_US
dc.identifier.endpage240en_US
dc.relation.publicationcategoryKonferans Öğesi - Uluslararası - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorBoyraz, Mehmet
dc.contributor.institutionauthorSandıkcı, Mustafa


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster