Bazı Yağlayıcıların Viskozitelerinin Saybolt Viskozimetresi ile Ölçümü ve İndekslerinin İncelenmesi
Abstract
Sıvı yağlayıcılar, endüstrinin birçok alanında yük altında çalışan iki yüzey arasında bir film tabakası oluşturarak sürtünme ve aşınmayı azaltma amaçlı kullanılmaktadır. Bu nedenle kullanılan sisteme uygun yağlayıcıların seçilebilmesi için; viskozite, katılaşma noktası, ısıl özellikler, alevlenme noktası gibi özelliklerin bilinmesi gereklidir. Bu özelliklerin içinde en önemlisi yağlayıcıların viskozite değeridir. Ancak sıvı yağlayıcıların viskozite değerleri sıcaklığın artması ile azalır, sıcaklığın azalması ile de artar. Bu nedenle viskozitenin sıcaklıkla değişimini göreceli olarak belirtmek için viskozite indeksinden yararlanılmaktadır.
Bu çalışmada; 3 farklı ticari markanın madeni yağlayıcılarından örnekler alınmıştır. Orifis viskozimetrelerinden Saybolt viskozimetresi ile akış süreleri ölçülmüştür. Deney boyunca tüm yağlayıcılar 400C sıcaklıkta sabit tutulmuştur. Elde edilen akış süreleri kullanılarak yağlayıcıların kinematik viskozite değerleri, viskozite indeksleri hesaplanmış ve ticari firmaların verilen değerleri ile karşılaştırılarak sapma değerleri incelenmiştir. Liquid lubricants are used in the industry at many areas for generating a thin layer in order to reduce the wear and friction of the two surface working under specific force. Therefore, to be able to choose proper lubricant for the used system, viscosity, thermal properties, solidification point, flashing point, and similar features should be known. Viscosity value is the most important feature among these. However, the viscosity value of the liquid lubricant decreases when the temperature rises, and increases when temperature falls. Therefore, viscosity index is used to relatively identify the viscosity variation via temperature.
In this study, samples are taken from 3 different brands of manufacturers mineral lubricant. Flow time is measured by Saybolt viscometer, a type of orifice viscometer. All lubricants are held at 400C constant temperature. Viscosity values, indexes of the lubricants are calculated by using obtained flow periods and deviation values are investigated by comparing with values given by the companies which own the brands.
Source
Fen Bilimleri DergisiVolume
11Issue
2Collections
- Cilt 11 : Sayı 2 [14]