Kentsel lojistik açısından İstanbul Havalimanı ve Atatürk Havalimanı’nın değerlendirilmesi
Künye
Kılıç, D , Turğut, M . (2019). KENTSEL LOJİSTİK AÇISINDAN İSTANBUL HAVALİMANI VE ATATÜRK HAVALİMANI’NIN DEĞERLENDİRİLMESİ . Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi , 21 (2) , 148-157Özet
Son yıllarda kırsal kesimlerden kentlere doğru giderek artan göç sonucunda kentsel lojistik kavramı oldukça önemli bir hal almıştır. Türkiye’de nüfusun büyük çoğunluğu kentlerde yaşamaya başlamıştır. Kentlerin almış olduğu göçler beraberinde yeni sorunlar ortaya çıkarmıştır. Bu sorunların başında trafik sıkışıklığı, hava kirliliği, gürültü kirliliği, çevre kirliliği ve atık gibi sorunlar gelmektedir. Son yıllarda ortaya çıkan kentsel lojistik kavramı bu sorunların çözümü üzerine yoğunlaşmıştır. Kentsel lojistiğin başarılı bir şekilde uygulanması kent içerisinde yer alan paydaşlar için önemlidir.
Dünyanın en büyük metropol şehirlerinden olan İstanbul için kentsel lojistik kavramı daha da önem kazanmaktadır. Atatürk Havalimanın kent içerisinde kalması, trafik sıkışıklığı, çevre kirliliği ve kapasite yetersizliği gibi sorunların oluşmasına neden olmuştur. Bu sorunların çözümü için İstanbul Havalimanı faaliyete geçirilmiştir.
Kamuoyunda Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı ile ilgili tartışmalar ve kıyaslamalar yapıldığı için bu çalışmaya ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışmada Atatürk Havalimanı ile İstanbul Havalimanının karşılaştırılması yapılmıştır. İstanbul Havalimanı ve Atatürk Havalimanı’nın kentsel lojistik ve kapasite açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. In recent years, as a result of migration from rural to urban areas, the concept of urban logistics has become very important. The majority of the population in Turkey has started to live in cities. Immigration to the cities brought some problems. Traffic jams, air pollution, noise pollution, environmental pollution and waste are the problems that come first. The concept of urban logistics, which emerged in recent years, has focused on the solution of these problems. The successful implementation of urban logistics is very important for stakeholders in the city.
For Istanbul, one of the world's largest metropolitan cities, the concept of urban logistics is becoming more important. Atatürk airport’s stay in the city caused a number of problems such as traffic congestion, environmental pollution and lack of capacity. To solve these problems, Istanbul Airport was put into operation.
This study was needed because public debates and comparisons were made about Atatürk Airport and Istanbul Airport. In this study, comparison of Atatürk Airport and Istanbul Airport was conducted. Istanbul Airport and Atatürk Airport were evaluated in terms of urban logistics and capacity.
Kaynak
Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi DergisiCilt
21Sayı
2Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akuiibfd/issue/50975/600706https://doi.org/10.33707/akuiibfd.600706
https://hdl.handle.net/11630/8657
Koleksiyonlar
- Cilt 21 : Sayı 2 [7]