Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDelik, Eda
dc.contributor.authorEroğlu, Berfin
dc.contributor.authorÜnal, Orhan
dc.contributor.authorTefon Öztürk, Burcu Emine
dc.date.accessioned2021-08-02T08:43:16Z
dc.date.available2021-08-02T08:43:16Z
dc.date.issued30.04.2021en_US
dc.identifier.citationDelik, E , Eroğlu, B , Ünal, O , Tefon Öztürk, B . (2021). Origanum bilgeri’nin Kombu Çayının Biyoaktivitesi ve Mikrobiyolojik Profili Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 21 (2) , 236-249 . DOI: 10.35414/akufemubid.867841en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/62252/867841
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35414/akufemubid.867841
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/8981
dc.description.abstractKombu çayı, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle dünya çapında sıklıkla tercih edilen geleneksel fermente bir içecektir. Kombu çayı fermentasyonunda genellikle siyah çay kullanılıyor olsa da günümüzde farklı bitkisel materyaller eklenerek bu fermente ürünün antioksidan özelliklerinin arttırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, Antalya iline endemik ve tıbbi öneme sahip Origanum bilgeri P.H. Davis (Tüylü mercan) ile fermente edilen kombu çayının 0., 7. ve 14. fermentasyon günlerindeki mikrobiyal profili, antibakteriyel etkisi, serbest radikal yakalama kapasitesi, toplam flavonoid ve fenolik madde miktarları incelenmiş ayrıca duyusal analizi yapılarak geleneksel kombu çayı ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, O. bilgeri katkılı kombu çayının antioksidan aktivitesinin geleneksel kombu çayı ile yakın sonuç gösterdiği, toplam flavonoid ve fenolik madde miktarının ise geleneksel kombu çayından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca fermentasyonun 7. ve 14. gününde O. bilgeri katkılı kombu çayının, geleneksel kombu çayının etkili olamadığı bakteri suşlarına karşı antibakteriyel etkiye sahip olduğu ve duyusal analizlerdeki genel değerlendirmelere göre daha hoş karşılandığı görülmüştür.en_US
dc.description.abstractKombucha is a traditional fermented beverage that is preferred world-wide due to its positive effects on human health. Although black tea is generally used in the fermentation of kombucha, nowadays it is aimed to increase the beneficial health effects of the product by fermenting it with different herbal materials. Origanum bilgeri, is endemic to Antalya and used generally in traditional medicine. In this study, traditional kombucha fermented with Origanum bilgeri, and the microbial profile, antimicrobial effect, free radical scavenging ability, total flavonoid content, total phenolic content, and sensory analysis of the analogue drink was investigated and compared with traditional kombucha on fermentation days 0, 7 and 14. As a result, it was found that the antioxidant activity of O. bilgeri added kombucha was similar to traditional kombucha, and the total amount of flavonoid and phenolic content was higher than that of traditional kombucha. In addition, on the 7th and 14th days of fermentation, O. bilgeri added kombucha had an antibacterial effect against bacterial strains that traditional kombucha tea could not be effective on and was more welcomed in the sensory analysis.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.35414/akufemubid.867841en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOriganum Bilgerien_US
dc.subjectAntibakteriyel Aktiviteen_US
dc.subjectAntioksidan Aktiviteen_US
dc.subjectToplam Flavonoid Maddeen_US
dc.subjectToplam Fenolik Maddeen_US
dc.subjectKombu Çayıen_US
dc.subjectKombuchaen_US
dc.subjectOriganum Bilgerien_US
dc.subjectAntibacterial Activityen_US
dc.subjectAntioxidant Activityen_US
dc.subjectTotal Flavonoid Contenten_US
dc.subjectTotal Phenolic Contenten_US
dc.titleOriganum bilgeri’nin kombu çayının biyoaktivitesi ve mikrobiyolojik profili üzerindeki etkilerinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation effect of origanum bilgeri on the bioactivity and microbiological profile of kombucha teaen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.authorid0000-0002-9047-2874en_US
dc.authorid0000-0002-9099-7603en_US
dc.authorid0000-0001-9633-5726en_US
dc.authorid0000-0003-1690-9879en_US
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.startpage236en_US
dc.identifier.endpage249en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster