Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKorcan, Safiye Elif
dc.contributor.authorKayhan, Rukiye
dc.contributor.authorÜnal, Arzu
dc.contributor.authorJahan, Israt
dc.date.accessioned2021-08-04T07:33:44Z
dc.date.available2021-08-04T07:33:44Z
dc.date.issued30.04.2021en_US
dc.identifier.citationKorcan, S , Kayhan, R , Ünal, A , Jahan, I . (2021). İç Batı Anadolu Üç Ahlat Türünün Antimikrobiyal Etkilerinin Belirlenmesi . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 21 (2) , 250-256 . DOI: 10.35414/akufemubid.761813en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/62252/761813
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35414/akufemubid.761813
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/8994
dc.description.abstractBu çalışma, biri endemik olmak üzere Türkiye’de yetişen üç Ahlat türünün [Pyrus anatolica Browicz (Som Ahlat) Pyrus elaeagnifolia Pall. subsp. elaeagnifolia (Ahlat) Pyrus amygdaliformis Vill. var. Amygdaliformis (Çöğür Ahlat)] yaprak, dal ve meyve ekstrelerinin, antibakteriyel ve antifungal etkileri araştırılmıştır. Antimikrobiyal aktivitesi için agar kuyu difüzyon yöntemi kullanıldı çalışmada incelenecek her üç Ahlat türlerde hem antifungal hem de antibakteriyel etkiye sahip olduğu saptandı. Endemik bir tür olan Pyrus anatolica, diğer türlerle karşılaştırıldığında güçlü antimikrobiyal kapasiteye sahip olduğu belirlendi. Bu nedenle Pyrus anatolica ekstraktından gıda katkı maddesi, tıp ve sağlık alanlarında yararlanılabileceği düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractIn this study, antibacterial and antifungal efficiencies of leaves, branches, and fruit extracts of three Ahlat species growing in Turkey [Pyrus anatolica Browicz (Som Ahlat) (endemic species), Pyrus elaeagnifolia Pall. subsp. elaeagnifolia (Ahlat), Pyrus amygdaliformis Vill. var. Amygdaliformis (Çöğür Ahlat)] were investigated. Agar well diffusion method was used for the determination of antimicrobial activity. All three Ahlat species in the study were found to exhibit both antifungal and antimicrobial effects; however, the endemic species, Pyrus anatolica demonstrated stronger antimicrobial capacity compared to other species. Therefore, it is believed that Pyrus anatolica extract could be used in food additive, medicine and health fields.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.35414/akufemubid.761813en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntibakteriyelen_US
dc.subjectAntifungalen_US
dc.subjectAgar Kuyucuk Metoduen_US
dc.subjectAhlaten_US
dc.subjectAntibacterialen_US
dc.subjectAntifungalen_US
dc.subjectAgar Well Methoden_US
dc.subjectWild Pearen_US
dc.titleİç Batı Anadolu üç ahlat türünün antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of antimicrobial effects of Western Central Anatolian three ahlat speciesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.authorid0000-0001-7875-5516en_US
dc.authorid0000-0002-8701-5656en_US
dc.authorid0000-0003-4427-3169en_US
dc.authorid0000-0003-4166-1617en_US
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.startpage250en_US
dc.identifier.endpage256en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster