Effect of pomegranate molasses on egg quality traits during different storage time in laying hens
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
30.06.2019Yazar
Çetingül, İbrahim SadiIqbal, Aamir
Bayram, İsmail
Gültepe, Eyüp Eren
Uyarlar, Cangir
Özçınar, Ümit
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
Çetingül, İ. , Iqbal, A. , Bayram, İ. , Gültepe, E. E. , Uyarlar, C. & Özçınar, Ü. (2019). Effect of Pomegranate Molasses on Egg Quality Traits During Different Storage Time in Laying Hens . Kocatepe Veterinary Journal , 12 (2) , 193-199 . DOI: 10.30607/kvj.538979Özet
The present study trial was conducted to investigate the effects of pomegranate molasses on egg quality at
different storage periods. A total of 240 Babcock white laying hens (58 weeks old) were divided into 5 groups
(n=48) with 8 subgroups having 6 hens in each. Pomegranate molasses was added in the drinking water to
experimental groups with 0%, 0.1%, 0.25 %, 0.5%, and 1%, respectively during 4 weeks. At the end of study (30
days), total of 320 eggs were collected randomly and eighty eggs (80) were analyzed at 0 day of storage while other
eggs were stored at 4°C temperature for 10, 20 and 30 days. The result reveals that the egg weight, egg shell
thickness and albumin index remained non-significant (P>0.05) during the whole trial Moreover , Haught unit
showed positive response in the group B and D at 10 day storage as compared with control group however, it was
remained non-significant (P<0.05) at 0, 20 and 30 days of storage. It is concluded that pomgranate mollases has
shown positive effect on some egg quality traits during several storage periods 0, 10, 20, 30 days. Bu araştırma, yumurta tavuklarında içme suyuna katılan nar ekşisinin, 0, 10, 20 ve 30 günlük sürelerle depolanan
yumurtaların bazı kalite özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Toplam 240 adet 58 haftalık
yaşta Babcock beyaz yumurtacı tavuk her birinde 48 adet olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. Deneme grupları ayrıca
her birinde 6 adet tavuk bulunan 8 alt gruba ayrılmıştır. Çalışmada deneme grupları içme sularına (A, B, C, D ve
E) 4 hafta boyunca sırasıyla %0, %0.1 ,%0.25, %0.5 ve %1 oranlarında nar ekşisi ilave edilmiştir. Araştırmanın
30. gününde, toplam 320 yumurta gruplardan rastgele toplanmıştır. Toplanan yumurtaların 80 adedi aynı gün
analiz edilirken (0. Gün), diğer yumurtalar ise 4 ° C sıcaklıkta 10, 20 ve 30 gün boyunca depolanmıştır. Bu
yumurtalardan 80 yumurta 10 gün sonra analiz edilirken, kalan yumurtaların 80 adedi 20. Gün, 80 adedi ise 30
günlük depolamadan sonra analiz edilmiştir. Araştırmada içme sularına nar ekşisi katılan tavukların farklı sürelerle
depolanan yumurtaların ağırlıklarının gruplar arası karşılaştırmasında anlamlı farklılıklar görülmemiştir (P> 0.05).
İlave olarak, Haugh birimi değeri B ve D gruplarında 10 günlük depolamada kontrol grubuna kıyasla yüksek
bulunmuştur. Sonuç olarak, nar ekşisinin 0, 10, 20, 30 günlük sürelerle depolama periyodunda bazı yumurta
kalitesi özellikleri üzerinde olumlu etki gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
12Sayı
2Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/43573/538979https://doi.org/10.30607/kvj.538979
https://hdl.handle.net/11630/9184
Koleksiyonlar
- Cilt 12 : Sayı 2 [16]
- Makaleler [63]