Tekirdağ ilinde bulunan süt sığırcılığı işletmelerinde sağım hijyeni uygulamaları ile tank sütü somatik hücre ve toplam bakteri sayılarının karşılaştırılması
Künye
Tosun, S. & Baki Acar, D. (2019). Tekirdağ İlinde Bulunan Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Sağım Hijyeni Uygulamaları ile Tank Sütü Somatik Hücre ve Toplam Bakteri Sayılarının Karşılaştırılması . Kocatepe Veterinary Journal , 12 (3) , 292-299 . DOI: 10.30607/kvj.582212Özet
Sunulan çalışma ile Tekirdağ ilindeki aile tipi süt işletmelerinde meme sağlığı ve sağım hijyeni uygulamalarının
incelenmesi, işletmelerden alınan tank sütü örneklerinde somatik hücre sayısı (SHS) ve toplam bakteri sayısı
sonuçlarının değerlendirilmesi, elde edilen sonuçların karşılaştırılması ve eksikliklerin ortaya konulması amaçlandı.
Tekirdağ ilinin farklı bölgelerinde bulunan 50 farklı işletme ve çiğ süt toplama merkezi seçilerek, 150 mL’lik steril
kaplara süt örnekleri alındı. Süt örneklerinde SHS ve toplam canlı bakteri sayısı ölçüldü. Tank sütü örneklerinin
alındığı gün aynı işletmelerin çalışanlarına ya da işletme sahiplerine anket uygulaması yapılarak işletmede uygulanan
mastitis kontrol programlarına ait bilgiler değerlendirildi. Alınan tank sütü örneklerinde SHS ortalaması 560.204,08
(±12.399,769) hücre/mL, toplam canlı bakteri sayısı ortalama 1.796.718,36 (±156.573,31) kob/mL olarak tespit
edildi. Yapılan anket ve laboratuvar analizleri sonrası işletmelerde sağım öncesi meme başlarının yıkanması,
kurulanması, teat dipping, ön sağım ve ön sütün kontrolü, kuru dönem idaresi ve meme sağlığı kontrollerinin
neredeyse hiç uygulanmadığı görüldü. Sonuç olarak, Tekirdağ ilinde bulunan aile tipi sütçü işletmelerde tank sütü
SHS ve toplam canlı bakteri sayısının kabul edilebilir değerlerin üzerinde olduğu, bunun sebebinin işletmelerde
uygulanmayan veya dikkat edilmeyen meme sağlığı kontrol programları olabileceği kanısına varıldı. Bu bölgedeki
sütçü işletmelere meme sağlığını üst seviyelerde tutmak ve süt kalitesini en iyi düzeye getirebilmek amacıyla bu
konuda yoğun eğitim seminerleri ve/veya bilgilendirme toplantılarının yapılmasının uygun olacağı kanaatine
varıldı. The investigation of mammary health and milking hygiene procedures, bulk tank milk somatic cell count (SCC)
and total bacterial counts, and detecting deficiencies and mistakes following the comparisons of results in
Tekirdag province were aimed. The bulk tank milk samples were collected from 50 family farms. 150 mL of
sterile milk samples were taken from milk tanks. Somatic cell counts and total viable bacterial counts were
analyzed. On the milk sampling day, a questionnaire was filled out to farm personal or owner to evaluate mastitis
control programs applied in the farms. In the bulk tank milk samples, mean SCC was found 560204.08
(±12399.769) cells/mL, and mean total viable bacterial count were found 1,796,718.36 (±156,573.31) CFU/mL.
After survey and laboratory analyzes, it was detected that premilking cleaning and drying, teat-dipping, strip
before milking, dry-cow management and mastitis control program procedures were using hardly ever. In
conclusion, SCC and total bacterial count were higher than acceptable values due to the insufficient practice of
mastitis control programs in the small and middle family farms in Tekirdag province. It was considered that some
education seminars and/or contact meetings about this issue should be planned to increase mammary health
status and milk quality.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
12Sayı
3Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/45621/582212https://doi.org/10.30607/kvj.582212
https://hdl.handle.net/11630/9199
Koleksiyonlar
- Cilt 12 : Sayı 3 [22]
- Makaleler [63]