Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorİnanç, Zekeriya Safa
dc.contributor.authorKaraca, Harun
dc.contributor.authorİpek, Volkan
dc.contributor.authorBalkan, Burcu Menekşe
dc.contributor.authorÇorum, Orhan
dc.contributor.authorGüngör, Şükrü
dc.contributor.authorİnanç, Muhammed Enes
dc.contributor.authorİmik, Halit
dc.contributor.authorAta, Ayhan
dc.date.accessioned2021-09-22T13:43:57Z
dc.date.available2021-09-22T13:43:57Z
dc.date.issued31.03.2020en_US
dc.identifier.citationİnanç, Z. S. , Karaca, H. , İpek, V. , Balkan, B. M. , Çorum, O. , Güngör, Ş. , İnanç, M. , İmik, H. & Ata, A. (2020). Streptozotosin ile Diyabet Oluşturulan Ratlarda Beyaz Dut Ekstraktının Performans, Antienflamatuar ve Serum Antioksidan Parametreleri Üzerine Etkisi . Kocatepe Veterinary Journal , 13 (1) , 1-10 . DOI: 1en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/50428/643431
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30607/kvj.643431
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/9228
dc.description.abstractBu çalışmada streptozotosin uygulanarak diyabet oluşturulan ratlarda beyaz dut ekstraktının kan serumlarında antioksidan etkileri, karaciğer dokusu histopatoloji, antienflamatuar özelliği ve ratlarda performans parametreleri üzerine etkisi araştırıldı. Deney grupları, kontrol grubu (K, n:5), streptozotosin uygulanan deney grubu 1 (DG 1, n:6), dut ekstraktı uygulanan deney grubu 2 (DG 2, n:7), streptozotosin ve dut ekstraktının birlikte uygulandığı deney grubu 3 (DG 3, n:6) olmak üzere toplam 24 adet hayvandan oluşturuldu. Karaciğer dokusunun yapısındaki vasküler konjesyon K ve DG 2’de 2 hayvanda, DG 3’te 1 hayvanda tespit edilmesine rağmen, DG 1’de bütün hayvanlarda belirlenmiştir (P<0,05). Karaciğer dokusunun yangı bulguları K’da görülmezken, DG 2’de 2 adet hayvanda hafif şekilde, DG 1’deki tüm hayvanlarda gözlenmiştir. Karaciğer dokusundaki dejenerasyon kontrol grubunda görülmezken, DG 2’de 1 adet, DG 1’de ise tüm hayvanlarda görülmüştür (P<0,01). Grupların serum dokularındaki seruloplazmin düzeyleri arasında önemli bir fark bulunmazken (P>0,05), Paraoksonaz (PON) aktiviteleri arasındaki fark önemli düzeyde olduğu tespit edilmiştir (P<0,05). Canlı ağırlık artışı kontrol grubunda 150,03 g., DG 2 de 114,93g. olarak gerçekleşmiştir (P<0,01). DG 1’de deneme süresince 1.33 g. canlı ağırlık artışı olurken DG 3’te ağırlık kaybı olmuştur (P>0,05). Sonuç olarak araştırmada ratlara uygulanan dut ekstraktının karaciğer dokusunda vasküler konjesyon, yangı ve dejenerasyon olgularını önemli derecelerde azalttığı ve antienflamatuar etkisi gösterebileceği söylenebilir.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted to investigate the effect of the white mulberry extract on histopathology, anti-inflammatory properties of liver tissue, blood serum antioxidant parameters and performance parameters of diabetes-induced rats with streptozotocin. Experimental groups consist of 24 animals which were divided into four groups; control group (C, n: 5), streptozotocin applied group 1 (DG 1, n: 6), mulberry extract applied group 2 (DG 2, n: 7), streptozotocin and mulberry extract experimental group 3 (DG 3, n:6), totally 24 animals were used. Although vascular congestion in the liver tissue was detected 2 animals in C and DG 2 groups and 1 animal in DG 3 group, vascular congestion was detected in all animals in DG 1 group. (P <0.05). Inflammatory findings of liver tissue were not seen in C, whereas it was mild in 2 animals in DG 2 and it was seen in all animals in the group of DG 1. Degeneration findings in liver tissue were not seen in C, but it was detected in 1 animal of DG 2 and all animals in DG 1 (P <0.01). There was no statistical difference between the ceruloplasmin levels of the groups (P> 0.05). Live weight gain in control group 150,03 g., DG 2 114.43 g. (P <0,01). 1.33 g. live weight gain and weight loss in DG 3 (P> 0.05). In conclusion, mulberry extract applied to rats significantly reduced vascular congestion, inflammation and degeneration findings in liver tissue and it can be said that mulberry extract has antiinflammatory effect.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.643431en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntienflamatuaren_US
dc.subjectAntioksidanen_US
dc.subjectBeyaz Dut Ekstraktıen_US
dc.subjectPerformansen_US
dc.subjectYangıen_US
dc.titleStreptozotosin ile diyabet oluşturulan ratlarda beyaz dut ekstraktının performans, antienflamatuar ve serum antioksidan parametreleri üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of white mulberry extract on performance, anti-inflammatory and serum antioxidant parameters in diabetes-induced rats with streptozotocinen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümüen_US
dc.authorid0000-0003-0832-9209en_US
dc.authorid0000-0002-1076-8625en_US
dc.authorid0000-0001-5874-7797en_US
dc.authorid0000-0002-0206-6455en_US
dc.authorid0000-0001-6954-6309en_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage10en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster