Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇatar, Onur
dc.contributor.authorYıldırım, Yeliz
dc.date.accessioned2021-09-23T12:24:46Z
dc.date.available2021-09-23T12:24:46Z
dc.date.issued31.03.2020en_US
dc.identifier.citationÇatar, O. & Yıldırım, Y. (2020). Erciyes Üniversitesi Kampüsündeki Kantin Çalışanlarının El Hijyen Durumlarının Değerlendirilmesi . Kocatepe Veterinary Journal , 13 (1) , 52-59 . DOI: 10.30607/kvj.657619en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/50428/657619
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30607/kvj.657619
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/9236
dc.description.abstractGıda kaynaklı bakteriyel hastalıkların büyük bir çoğunluğunun gıda çalışanlarının yanlış uygulamalarından kaynaklandığı bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı Erciyes Üniversitesi kampüsünde bulunan kantinlerde çalışan personel ellerinde indikatör bakteri varlığının belirlenmesi ve personelin gıda güvenliği bilgilerinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla toplam 23 kantinde gıda ile teması olan çalışanlarla görüşme yapılmış ve parmakları örneklenmiştir. Gıda güvenliği bilgileri; belirlenen anket soruları ve kontrol listeleriyle değerlendirilmiştir. Mikrobiyolojik analizler, konvansiyonel yöntemlerle yapılmış, el örnekleri Staphylococcus aureus (S. auerus), Enterobacteriaceae, total koliform ve Escherichia coli (E. coli) açısından incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, çalışan ellerinden alınan örneklerin %73,91’inde koliform grubu belirlenirken, bunlardan %40,47’sinin literatürlerde belirlenen hedef değerlerin (<2.5 kob/cm2 ) üzerinde koliform içeriği belirlenmiştir. E. coli, Enterobacteriaceae ve S. auerus ise incelenen örneklerin sırasıyla %56,52 ve %82,6 ve % 82,6’sında belirlenmiştir. Gıda güvenliği bilgi değerlendirme skoru genel olarak yüksek olmakla birlikte ortalama %72,17’lik bir değer elde edilmiştir. Sonuç olarak çalışanların gıda güvenliği bilgi değerlendirme sonuçları yüksek skorlar ortaya koymuş olmasına karşın, el örneklerindeki patojen kontaminasyon yüzdeleri yüksek bulunmuştur. Gıda çalışanlarına yönelik mevcut eğitim modelinin revize edilerek etkin bir şekilde uygulanması, sürekliliğinin sağlanması, eğitim etkinliğinin denetlenmesi ve gıda satış yerlerinde katı ve sürekli kontrol programlarının uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractFoodborne bacterial diseases still occur as a result of improper handling practices by foodhandlers. The aim of this study was to evaluate food safety knowledge of food handlers’ and to determine the presence of indicator bacteria on food handlers’ hands in canteens and cafes in Erciyes University Campus, Kayseri. Total of 23 food handlers’ were interviewed and their hands were sampled to determine the contamination. Food handlers' knowledge were evaluated by questionnaires and checklists. Conventional methods were followed for microbiological analyses. The presence of total coliforms, E. coli, Enterobacteriaceae and S. aureus were analyzed. Results indicated that coliforms were present in 73,91% of food handlers’ hands, compared to the literature suggesting a target value of ˂2,5 cfu/cm2 , 40,47% exceeded the limit. E. coli, Enterobacteriaceae and S.aureus were present in 56,52%, 82,6 % and 82,6 % of handlers’ hands respectively. Food safety knowledge evaluation received high scores with mean score of 72,17%. In spite of the high scores on food safety knowledge, high numbers of hand samples were found to be contaminated with pathogens. It is needed to revise the current training model of food handlers’, to ensure sustained training, to track the effectiveness of training and to carry out stringent surveillance programs at point of food sale.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.657619en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectErciyes Üniversitesien_US
dc.subjectGıda Çalışanıen_US
dc.subjectGıda Güvenliği Bilgisien_US
dc.subjectİndikatör Bakterien_US
dc.subjectKantinleren_US
dc.titleErciyes Üniversitesi kampüsündeki kantin çalışanlarının el hijyen durumlarının değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeHand hygiene profile of food handlers in canteens of Erciyes University campusen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojileri Bölümüen_US
dc.authorid0000-0001-8343-6480en_US
dc.authorid0000-0001-8783-3889en_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.startpage52en_US
dc.identifier.endpage59en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster