Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAl, Serhat
dc.contributor.authorDışhan, Adalet
dc.contributor.authorÇelik, Elif
dc.contributor.authorAkçay, Aytaç
dc.date.accessioned2021-09-23T12:44:41Z
dc.date.available2021-09-23T12:44:41Z
dc.date.issued31.03.2020en_US
dc.identifier.citationAl, S. , Dışhan, A. , Çelik, E. & Akçay, A. (2020). Türkiye’de Tüketime Sunulan Gıdalarda Cronobacter sakazakii Prevalansların Meta-analiz ile Belirlenmesi . Kocatepe Veterinary Journal , 13 (1) , 69-76 . DOI: 10.30607/kvj.660115en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/50428/660115
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30607/kvj.660115
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/9238
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye’de tüketime sunulan çeşitli gıdalarda tespit edilen Cronobacter sakazakii prevalanslarının meta-analizinin yapılması amaçlanmıştır. Birbirinden bağımsız olarak yapılmış çalışmalarda belirlenen C. sakazakii prevalansları birleştirilerek Türkiye için ortak prevalans kestirimi sağlanmış ve çalışmalar arası heterojenlikler araştırılmıştır. Çalışma materyalini, 2008-2019 yılları arasında Türkiye’de yapılmış C. sakazakii prevalansının belirlendiği 22 adet çalışma ve bu çalışmalarda incelenen 2463 gıda numunesi oluşturmuştur. Meta-analiz sonucunda C. sakazakii ortak prevalans değeri 0.033 (%95 Güven aralığı; 0.021-0.044) olarak bulunmuştur. İncelenen çalışmalarda bebek maması, bebek maması yapımında kullanılan hammaddeler, süt ve süt ürünleri ve et ve et ürünleri, yeterli prevalans verisi bulunduğundan alt gruplar olarak belirlenmiş ve alt gruplar arası metaregresyon analizi uygulanmıştır. Çalışma bulgularına göre Türkiye’de C. sakazakii prevalansı; bebek maması, bebek maması hammaddeleri, süt ve süt ürünleri ve et ve et ürünlerinde sırasıyla 0.01 (0.00-0.01), 0.11 (0.04-0.18), 0.05 (0.02-0.08) ve 0.03 (0.00-0.06) olarak ortaya konulmuştur. Türkiye’de tüketime sunulan gıdalarda C. sakazakii varlığına ilişkin yapılan çalışmaların örneklem büyüklüğüne bağlı olarak göstermiş oldukları heterojeniteler giderilmiş ve patojenin Türkiye geneli ortak prevalansı hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda etkenin epidemiyolojik olarak önemli olduğu ve üretim zincirinde gıda güvenliği yönetim sistemlerinin etkin olarak uygulanmasının halk sağlığı açısından gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractIn this study, it is aimed to make meta-analysis of the prevalence of Cronobacter sakazakii in various foods consumed in Turkey. The prevalences of C. sakazakii detected in the different independent studies were combined to provide a common prevalence estimate and heterogeneities between studies were investigated. The study material consisted of 22 studies investigating C. sakazakii prevalence in a total of 2463 food samples included infant formula, infant formula ingredients, milk and dairy products and meat and meat products between the years 1997-2019 was carried out in Turkey. As a result of the meta-analysis, the common prevalence of C. sakazakii was detected as (%95 Confidence Interval; 0.021-0.044) for all studies. In the evaluated studies, infant formula, infant formula ingredients, milk and dairy products and meat and meat products were identified as subgroups due to sufficient prevalence data and meta-regression analysis was applied between sub-groups. Accordingly, the prevalence of C. sakazakii in infant formula, infant formula ingredients, milk and dairy products and meat and meat products were determined as 0.01 (0.00-0.01), 0.11 (0.04-0.18), 0.05 (0.02-0.08) and 0.03 (0.00- 0.06) in Turkey, respectively. Heterogeneities due to sampling size of studies on the presence of C. sakazakii in foods consumed in Turkey were corrected and main prevalence of the pathogen in Turkey is calculated. The study concluded that the pathogen is epidemiologically important and effective implementation of food safety management systems in the food production chain is necessary for public health.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.660115en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCronobacter Sakazakiien_US
dc.subjectMeta-Analizen_US
dc.subjectPrevalansen_US
dc.titleTürkiye’de tüketime sunulan gıdalarda cronobacter sakazakii prevalansların meta-analiz ile belirlenmesien_US
dc.title.alternativeMeta-analysis of prevalence of cronobacter sakazakii in foods consumed in Turkeyen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojileri Bölümüen_US
dc.authorid0000-0003-2721-9275en_US
dc.authorid0000-0001-8097-1648en_US
dc.authorid0000-0002-5073-1907en_US
dc.authorid0000-0001-6263-5181en_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.startpage69en_US
dc.identifier.endpage76en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster