Konya mutfağında yer alan yöresel yemeklerin işletme menülerinde yer alma düzeylerinin tespit edilmesi
Künye
Esen, M. F. & Seçim, Y. (2020). Konya Mutfağında Yer Alan Yöresel Yemeklerin İşletme Menülerinde Yer Alma Düzeylerinin Tespit Edilmesi . Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , 22 (1) , 279-294 . DOI: 10.32709/akusosbil.523787Özet
İnsanların farklı kültürlerin yemeklerini keşfetme isteği günden güne yaygınlaşarak gastronomi turizminin
popülerliğini artırmaktadır. Gastronomi turizminin popülerliğini artırmasıyla yöresel mutfaklara verilen
önem de artmıştır. Konya, zaman içinde yöresel mutfağın yansıtıldığı önemli gastronomi
destinasyonlarından biri haline gelmiştir. Gelişen gastronomi turizmi sonrasında Konya ilinde bu
araştırmanın yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmada anket tekniği kullanılmış ve
toplam 60 işletmenin menüsü incelenmiştir. Anket çalışmasında söz konusu restoranların hizmet yılı,
faaliyet alanı, personel sayısı ve Konya mutfağına ait yöresel yemeklerin menülerinde yer alıp almadığına
dair sorular sorulmuştur. Araştırma sonucunda Konya mutfağına özgü olan bamya çorbası, etliekmek, fırın
kebabı, tirit, sac arası tatlısı ve höşmerim tatlılarının menülerde bulunduğu tespit edilmiştir. Bu ürünler
dışında Konya mutfağına ait olan birçok yemek ve tatlının ise menülerde yer almadığı tespit edilmiştir.
Özellikle halkın geniş bölümü tarafından sevilerek tüketilen toyga çorbası, tarhun otu çorbası, kikirdekli
kesme çorba, zülbiye, etli su böreği gibi lezzetlerin sadece halk arasında değil işletmelerde yerli ve yabancı
turiste sunulması faydalı olacaktır. Konya gastronomi turizminin gelişmesi için; yerli ve yabancı turistin
damak tadına uyacak lezzetlerin ortaya çıkarılarak menülerde yer alması önem taşımaktadır. Unutulan
lezzetlerin menülerde yer alması konusunda sektör ve üniversite iş birliği büyük önem taşımaktadır. The desire of people to discover the food of different cultures is spreading day by day, increasing the
popularity of gastronomic tourism. After the development of gastronomic tourism, the need for this research
has emerged in Konya province. The survey technique was used and a total of 60 business menus were
examined. As a result of the research, it was found that okra soup, etliekmek, fırın kebab, tirit, sacarası
dessert and höşmerim desserts which are unique to Konya cuisine were found in the menus. Apart from
these products, it was found that many dishes and desserts belonging to Konya cuisine are not included in
the menus. In particular, it will be beneficial to present the delicacies such as toyga soup, tarragon soup,
kikirdekli cut soup, zülbiye, and meat water rolls, which are loved and consumed by the large part of the
public, not only among the public but also to the domestic and foreign tourists. For the development of
Konya gastronomy tourism; It is important that local and foreign tourists find the tastes that fit the palate
and take place in the menus. Collaboration between the sector and the university is of great importance for
the forgotten tastes to be included in the menus.
Kaynak
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler DergisiCilt
22Sayı
1Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akusosbil/issue/52955/523787https://hdl.handle.net/11630/9255
Koleksiyonlar
- Cilt 22 : Sayı 1 [20]