Staphylococcal enterotoxins and enterotoxigenic staphylococcus aureus in raw milk: A screening study
Künye
Keyvan, E. , Yurdakul, O. & Şen, E. (2020). Staphylococcal Enterotoxins and Enterotoxigenic Staphylococcus aureus in Raw Milk: A Screening Study . Kocatepe Veterinary Journal , 13 (2) , 104-109 . DOI: 10.30607/kvj.676080Özet
Staphylococcus aureus is one of the most important cause of foodborne intoxications in human beings.
Staphylococcal enterotoxins (SEs) may lead to outbreaks because of taking food such as milk and dairy products.
The aims of this study were to analyze the presence of staphylococcal enterotoxins and enterotoxigenic properties
of the S. aureus isolates in 120 raw milk samples. One hundred and twenty raw milk samples were analyzed to
detect SEs using the enzim-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Staphylococcal entertoxin genes (sea,
seb, sec, sed, see) were analysed by polymerase chain reaction (PCR). In the current study, SEs were found 2 of 120
bulk tank milk samples. Totally 18 (38.3%) of 69 isolates were confirmed by PCR targeting nuc and coa genes in S.
aureus. SEs genes were detected as 3 (16.6 %) of 18 S. aureus isolates. Staphylococcal enterotoxins in foods like
milk and dairy products are the potential public health hazards. Surveillance programs and effective monitoring
systems are required for controlling staphylococcal enterotoxins in raw milk. Staphylococcus aureus, insanlarda gıda kaynaklı zehirlenmelerin başlıca nedenidir. Stafilokokal enterotoksinler (SE'ler)
ile kontamine süt ve süt ürünleri tüketimi salgınlara neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, 120 çiğ süt
örneğinde S. aureus izolatlarının stafilokokal enterotoksinlerin ve enterotoksijenik özelliklerinin analiz edilmesidir.
SE'leri saptamak için enzim bağlantılı immünosorban testi (ELISA) yöntemi kullanılarak yüz yirmi çiğ süt örneği
analiz edildi. Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile stafilokokkal entertoksin genleri (sea, seb, sec, sed, see) araştırıldı.
Bu çalışmada, toplama tanklarından alınan 120 çiğ süt örneğinden 2’sinde SE tespit edilmiştir. Toplam 69 S. aureus
izolatının 18'i (% 38.3) nuc ve coa genleri PCR yöntemi ile doğrulanmıştır. SE genleri, 18 S. aureus izolatının 3’ünde
(%16,6) bulunmuştur. Süt ve süt ürünlerinde bulunan stafilokokal enterotoksinler halk sağlığı açısından potansiyel
tehlikedir. Çiğ sütteki stafilokokal enterotoksinlerin kontrolü için sürveyans programları ve etkili izleme sistemleri
gereklidir.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
13Sayı
2Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/52778/676080https://doi.org/10.30607/kvj.676080
https://hdl.handle.net/11630/9297
Koleksiyonlar
- Cilt 13 : Sayı 2 [19]