Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAkarca, Gökhan
dc.contributor.authorTomar, Oktay
dc.contributor.authorİstek, Ömer
dc.date.accessioned2021-09-30T11:24:06Z
dc.date.available2021-09-30T11:24:06Z
dc.date.issued30.06.2020en_US
dc.identifier.citationAkarca, G. , Tomar, O. & İstek, Ö. (2020). Determination of The Hygienic Quality of Tap Waters of Afyonkarahisar Province . Kocatepe Veterinary Journal , 13 (2) , 125-129 . DOI: 10.30607/kvj.689204en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/52778/689204
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30607/kvj.689204
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/9302
dc.description.abstractIn this study, the microbiological and chemical properties of drinking water taken from fountains in the city center of Afyonkarahisar province were investigated. As a result, Escherichia coli was detected in 9 (22.5%) of forty samples examined. In 19 (47.5%) of them, it was determined that coliform group bacteria were above the values specified in the statute. It was determined that the total aerobic mesophilic bacteria count was 0-3.45 cfu kob/250ml, the coliform group bacteria count was 0-2.59 cfu kob/250ml, the psychrophilic group bacteria count was 0.48-2.81 log cfu/250ml, and the Escherichia coli count was 0-1.97 log cfu/250ml. In chemical analyses, pH, conductivity, hardness, nitrite, ammonium, bicarbonate, clarity, fluorine, chlorine values were determined to be 7.46, 344.4, 16.03, 0.061, 0.0312, 151.39, 9.8, 0.144, 0.171 mg/mL, respectively, on average. Although the chemical results indicated in samples were found appropriate according to the regulation on water for human consumption, in microbiological results, all samples did not comply with the quality criteria specified in the regulation on water for human consumption in terms of Escherichia coli, coliform, TAMB, total psychrophilic aerobic bacteria. In conclusion, it was concluded that the hygienic quality of drinking and tap water in the city center of Afyonkarahisar did not comply with the regulation on water for human consumption and had significant risks for public health.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada Afyonkarahisar ili şehir merkezinde bulunan çeşmelerden alınan içme sularının mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri araştırılmıştır. Sonuç olarak; incelenmesi yapılan kırk örneğin 9 adedinde (%22.5) Escherichia coli tespit edilmiştir. 19 adedinde (%47.5) ise; Koliform grubu bakterileri tüzükte belirtilen değerlerin üzerine olduğu saptanmıştır. Toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı 0-3.45 log kob/250ml, koliform grubu bakteri sayısı 0-2.59 log kob/250ml, psikrofil bakteri grubu sayısı 0.48-2.81 log kob/250ml, Escherichia coli sayısı 0-1.97 log kob/250ml aralığında olduğu tespit edilmiştir. Kimyasal analizlerde pH, iletkenlik, sertlik, nitrit, amonyum, bikarbonat, berraklık, flor, klor değerleri sırasıyla ortalama 7.46, 344.4, 16.03, 0.061, 0.0312, 151.39, 9.8, 0.144, 0.171 mg/mL olarak saptanmıştır. Örneklerde belirtilen kimyasal sonuçlar İnsani tüketim amaçlı sular yönetmeliğine göre uygun bulunmasına karşın mikrobiyolojik sonuçlarda tüm numuneler Escherichia coli, koliform, TAMB, toplam psikrofil aerobik bakteri yönünden insani tüketim amaçlı sular yönetmeliğinde belirtilen kalite kriterlerine uygunluk göstermemektedir. Sonuç olarak, Afyonkarahisar şehir merkezindeki içme ve kullanma sularının hijyenik kalitesinin insani tüketim amaçlı sular yönetmeliğe uymadığı ve halk sağlığı açısından önemli riskler taşıdığı kanaatine varılmıştır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.689204en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAfyonkarahisaren_US
dc.subjectTap Wateren_US
dc.subjectHygienic Qualityen_US
dc.subjectMicrobiologicalen_US
dc.titleDetermination of the hygienic quality of tap waters of Afyonkarahisar provinceen_US
dc.title.alternativeAfyonkarahisar ili çeşme sularının hijyenik kalitesinin belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.authorid0000-0002-5055-2722en_US
dc.authorid0000-0001-5761-7157en_US
dc.authorid0000-0003-2195-1166en_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.startpage125en_US
dc.identifier.endpage129en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorAkarca, Gökhan
dc.contributor.institutionauthorİstek, Ömer


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster