Assessment of morphological features of bull semen thawed at various temperatures and periods of time with CASA
Künye
Demirhan, A. , Tekin, K. , Daşkın, A. & Uysal, O. (2020). Assessment of Morphological Features of Bull Semen Thawed at Various Temperatures and Periods of Time with CASA . Kocatepe Veterinary Journal , 13 (3) , 286-293 . DOI: 10.30607/kvj.722620Özet
Thawing condition is one the most important factors affecting the re-animation of the spermatozoon in order to
fertilise the oocyte. For that matter, we aimed to evaluate the morphological features of the head and midpiece of
cryopreserved spermatozoa thawed at different temperatures and for various durations, with using CASA
(Computer aided sperm analyser). Frozen semen samples belonging to the same batch, collected from three
different bulls were grouped as; control group thawed for 20 seconds at 37 ℃; and experimental groups were
thawed for 30, 40, 50 and 60 s at 25 ℃ and 37 ℃; for 10, 15, 20 and 25 s at 40 ℃; for 3, 6, 9, 12 s at 70 ℃.
Morphometrical features of the samples were evaluated by using CASA system with nine repetitions. As a result,
straws thawed at 25℃ for 40 s had the highest average length of head (6.22 ± 0.09 μm), and the width of midpiece (0.68 ± 0.01 μm). It was concluded that the thawing temperature and duration has affected/altered the
morphometry of the sperm head and midpiece, although the results were not statistically significant (p> 0.005). Suni tohumlamada kullanılan dondurulmuş spermanın çözüm sonu parametrelerini belirleyen faktörlerin başında
çözdürme koşulları gelmektedir. Yapılan araştırma ile Simental, Holstein ve Brown Swiss ırkı boğaların donmuş
spermalarının, deneysel olarak belirlenen farklı sıcaklık ve sürelerde çözdürülmesi sonucu CASA cihazı ile
spermatozoon başı ve orta kısmına ait parametreler bakımından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada
gruplar; kontrol grubu 37 ℃’de 20 saniye; deney grupları ise, 25 ℃’de 30, 40, 50 ve 60 sn.; 37 ℃’de 30, 40, 50 ve
60 sn.; 40 ℃’de 10, 15, 20 ve 25 sn.; 70 ℃’de 3, 6, 9, 12 sn. olarak belirlenmiştir. Üç farklı ırk boğaya ait, tek
ejakülasyonda elde edilen dondurulmuş boğa spermaları, 9 tekrarda CASA parametreleri açısından
değerlendirilmiştir. 25 ℃’de 40 sn.’de çözdürülen spermaların baş uzunluklarının (6.22 ± 0.09), orta kısım
genişliğinin (0.68 ± 0.01) diğer sıcaklık ve sürelere göre daha yüksek ortalamaya sahip olduğu saptanmıştır.
Çözdürme sıcaklık ve süresinin spermatozoon baş ve orta kısmına dair parametreleri değiştirdiği ancak elde edilen
sonuçların istatiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir (p> 0.005).
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
13Sayı
3Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/55009/722620https://doi.org/10.30607/kvj.722620
https://hdl.handle.net/11630/9392
Koleksiyonlar
- Cilt 13 : Sayı 3 [14]