Application of electron beam irradiation technique for shelf-life extension of animal food products
Künye
Özer, Z. N. (2020). Application of Electron Beam Irradiation Technique for Shelf-Life Extension of Animal Food Products . Kocatepe Veterinary Journal , 13 (4) , 413-419 . DOI: 10.30607/kvj.719068Özet
For food processing gamma rays, electron beam and X-rays are used for disinfection of microorganisms and for
extension of the shelf-life of the food. Electron beam irradiation process and its facilities are discussed widely for
animal food products, nowadays. Although there are many advantages of this technique, high doses may be
needed to achieve desired purposes. The irradiation conditions such as irradiation energy, dose and speed,
penetration depth, processing speed should be optimized for such an irradiation apparatus design. The type and
the size of the food; if it is fresh, frozen or in packets; transition process to atmospheric medium and irradiation
parameters are the issues that need to be adjusted carefully according to aims. In this work, design parameters of
an electron beam irradiation system are described and simulation of a low energy electron curtain accelerator is
introduced. This study was carried out as the first step with the construction idea of a system that is planned to be
made most appropriately in the current laboratory conditions. Also is to demonstrate the operability of such a
system at low energies for sterilization on the surface of the target material. Gıda ışınlama sürecinde mikroorganizmaların dezenfeksiyonu ve gıdanın raf ömrünün uzatılması için gama
ışınları, elektron ışını ve X ışınları kullanılır. Günümüzde, hayvansal gıda ürünleri için elektron demeti ile ışınlama
işlemi ve tesisleri yaygın olarak tartışılmaktadır. Bu tekniğin birçok avantajı olmasına rağmen, hedefe ulaşmak için
yüksek dozlara ihtiyaç duyulabilmektedir. Işınlama enerjisi, dozu ve hızı, penetrasyon derinliği, işlem hızı gibi
ışınlama koşulları, bu tip bir ışınlama sistemi tasarımı için optimize edilmelidir. Gıdaların taze, dondurulmuş veya
paketler halinde olması, tipi ve büyüklüğü, atmosfer ortamına geçiş süreci ve ışınlama parametreleri hedefe göre
dikkatlice ayarlanması gereken parametrelerdir. Bu çalışmada, elektron demeti ile ışınlama sisteminin tasarım
parametreleri açıklanmış ve düşük enerjili bir elektron hızlandırıcısının simülasyonu tanıtılmıştır. Bu çalışma,
mevcut laboratuvar koşullarında yapılması planlanan bir sistemin tasarımı fikrinin ilk adımı olarak
gerçekleştirilmiştir. Ayrıca böyle bir sistemin hedef malzemenin yüzeyi üzerine uygulanması ile sterilizasyon gibi
uygulamalar için düşük enerjilerde çalışabileceği gösterilmiştir.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
13Sayı
4Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/56726/719068https://doi.org/10.30607/kvj.719068
https://hdl.handle.net/11630/9477
Koleksiyonlar
- Cilt 13 : Sayı 4 [17]
- Makaleler [3]