Somatik hücre sayısının ve mevsimin manda süt kalitesine etkisinin araştırılması
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
30.06.2021Yazar
Gürler, ZekiKaradaş, Erkan
Kozan, Esma
Çelik, Hacı Ahmet
Birdane, Mehmet Fatih
Kara, Recep
Acaröz, Ulaş
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
Gürler, Z. , Karadaş, E. , Kozan, E. , Çelik, H. A. , Birdane, F. M. , Kara, R. & Acaröz, U. (2021). Somatik Hücre Sayısının ve Mevsimin Manda Süt Kalitesine Etkisinin Araştırılması . Kocatepe Veterinary Journal , 14 (2) , 268-273 . DOI: 10.30607/kvj.913058Özet
Sütün somatik hücre sayısı (SHS), kimyasal kompozisyonu ve mikrobiyolojik kalitesi çiğ sütün genel kalitesi açısından en önemli özelliklerdir. Çalışmamızda manda sütlerinin mevsimsel olarak SHS, kimyasal kompozisyonu ve mikrobiyolojik kaliteleri ölçülmüş, bu parametreler üzerinde mevsim etkisi araştırılmıştır. SHS açısından yaz numunesi maksimum değeri 465000 adet/ml ile en yüksek seyrederken (ortalama 233500 adet/ml) genel olarak mikrobiyolojik kriterler açısından da yaz mevsimi numunelerinin toplam bakteri sayısı, Enterobacteriacea sayısı, koliform sayısı ve E. coli sayısı değerlerinin diğer mevsimlere göre yüksek olduğu görüldü. Kimyasal kompozisyon için ise süt yağı ve laktoz değerlerinin mevsimden etkilenmediği, ancak yaz numunelerinin protein, kuru madde ve yağsız kuru madde değerlerinin (sırasıyla ortalama değerleri %5.53, %18.83, %10.34) en yüksek düzeyde seyrettiği görülmüştür. Sıcak mevsimler açısından hijyen tedbirlerinin geliştirilmesi ve meme sağlığı açısından ek önlemler alınması gerektiği düşünülmektedir. The somatic cell count (SCC), chemical composition and microbiological quality of milk are the most important features in terms of overall quality of raw milk. In our study, the seasonal SCC, chemical composition and microbiological qualities of the milk obtained were measured, and the seasonal effect on these parameters was investigated. In terms of SCC, the maximum value of the summer sample was the highest with 465000 units/ml (average 233500 units/ml), while in terms of microbiological criteria, the total bacteria count, Enterobacteriacea count, coliform count and E. coli count values were found to be higher than other seasons. As for the chemical composition, it was observed that the milk fat and lactose values were not affected by the season, but the protein, dry matter and non-fat dry matter values of the summer samples (respectively average values 5.53%, 18.83%, 10.34%) were at the highest level. It is considered that hygiene measures should be developed in terms of hot seasons and additional measures should be taken in terms of udder health.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
14Sayı
2Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/61139/913058https://doi.org/10.30607/kvj.913058
https://hdl.handle.net/11630/9663
Koleksiyonlar
- Cilt 14 : Sayı 2 [15]
- Makaleler [63]