Yazar "Acaröz, Ulaş" için listeleme
-
Afyonkarahisar ilinde satışa sunulan tavuk eti ve sakatatlarında salmonella spp. varlığının belirlenmesi
Doğada yaygın olarak bulunan Salmonella etkenleri, insan ve hayvanlarda perakut septisemi, akut ve kronik enteritis ile karakterize infeksiyonlara yol açmakta olup hayvanlar arasında bulaşma eğiliminin hızlı olması nedeniyle ... -
Afyonkarahisar ilinde tüketime sunulan dondurmalarda metal ve ağır metal düzeylerinin indüktif eşleşmiş plazma (ICP) ile belirlenmesi
Şavklıyıldız, Avni (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 08.10.2021)Bu araştırmada Afyonkarahisar ilinin 20 farklı bölgesinde 1-31 Ağustos 2019 tarihleri arasında 3 farklı çeşit (çikolatalı, çilekli ve sade) toplam 60 adet dondurma örneği temin edilmiştir. Bu numunelerde metal ve ağır ... -
Afyonkarahisar ilinden toplanan ballarda ağır metal ve diğer element düzeylerinin araştırılması
Gümüştaş, Ömer (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 14.09.2021)Bal, özellikle karbonhidratlar olmak üzere aminoasitleri, vitaminleri, fenolleri, enzimleri ve mineralleri içeren bir besin maddesidir. Balın bileşimi, nektarlara, botanik kökene, iklime, coğrafik yapıya, bal arısı türlerine, ... -
Afyonkarahisar ilinden toplanan manda ve inek sütlerinde listeria türlerinin varlığının belirlenmesi
Listeria spp. doğada yaygın olarak bulunmakta ve halk sağlığı açısından önemli derecede risk oluşturabilmektedir. Bu bakteriler mastitisli hayvanlar, hijyenik olmayan sağım ekipmanları, transport veya depolama esnasında ... -
Afyonkarahisar’da tüketime sunulan ambalajlı ve ambalajsız dondurma örneklerinin mikrobiyolojik kalite parametrelerinin araştırılması
Acaröz, Ulaş; Kara, Recep; Gürler, Zeki; Soylu, Ali; Küçükbüğrü, Nurtaç (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 31.03.2023)Dondurma, yaygın olarak tüketilen yüksek besin değerine sahip bir süt ürünüdür. Bu çalışmada Afyonkarahisar'da pazarlanan ambalajlı dondurma (n:40) ve ambalajsız dondurma (n:40) örneklerinin mikrobiyolojik kalitesi ... -
Afyonkarahisar’da tüketime sunulan beyaz, lor, kaşar ve tulum peynirlerinde ağır metal ve diğer element düzeylerinin belirlenmesi
Uşaklı, Abdülkadir (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 18.08.2021)Bu araştırmada; Afyonkarahisar‟da tüketime sunulan beyaz, kaşar, lor ve tulum peynirlerinde bakır, çinko, demir, kalay, kurşun, kadmiyum, arsenik, sodyum, magnezyum, alüminyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, krom, mangan, ... -
Afyonkarahisar’dan toplanan çiğ manda sütlerinde Salmonella SPP. varlığının araştırılması
Gıda kaynaklı önemli bir patojen ve zoonoz olan Salmonella spp. et, yumurta, peynir ve çiğ süt gibi hayvansal gıdaları kontamine ederek gıda kaynaklı salgınlara neden olabilmektedir. Yapılan bu çalışmada Afyonkarahisar'da ... -
Arsenik ile oksidatif stres oluşturan ratlarda karvakrolün etkisinin araştırılması
Boduroğlu, Büşra (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 22.09.2022)Arsenik, ametal ile metal arası bir özelliğe sahip olan doğada az bulunmasına karşın yer kabuğunun yapısında yaygın olarak bulunan metalloid yapılı ve metal elementlerinden biridir. Bilinen bir kanserojendir. Son yıllarda ... -
Bisfenol a ile oksidatif stres oluşturulan ratlarda karvakrolün etkisinin araştırılması
Küçükbüğrü, Nurtaç (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 02.03.2023)Bisfenol A (BPA) günlük hayatta sıklıkla maruz kalınan, çevresel olarak çok yaygın bulunduğu tespit edilen bir bileşiktir. BPA insan maruziyeti çok sık görülen endokrin bozucu bir kimyasaldır. Bu maddenin bilinçsizce ... -
Civa ile oksidatif stres oluşturan ratlarda polydatinin etkisinin belirlenmesi
İçyer, Duygu (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 28.11.2022)Bu çalışmada, civa (Hg) ile oksidatif stres oluşturan ratlarda polydatinin etkisi araştırıldı. 35 adet wistar albino cinsi rat beş gruba ayrıldı. Grup I negatif kontrol ve Grup II pozitif kontrol olarak belirlendi. Pozitif ... -
Gıdalarda Antibiyotik Kalıntılarının Saptanması için Enzim İmmunoassay Geliştirilmesi
Acaröz, Ulaş; Arslan Acaröz, Damla; Gürler, Zeki (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2016)Veteriner hekimlikte tedavi ve koruyucu amaçla çok sayıda farmakolojik madde kullanılmaktadır. En yaygın ve bilinçsiz kullanılanlarının başında ise antibiyotikler yer almaktadır. Antibiyotikler, hastalıkların tedavisinde ... -
Malathion ile oksidatif stres oluşturulan ratlarda ferulik asitin etkisinin belirlenmesi
Genay, Sermet (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 28.11.2022)Malathion yaygın olarak kullanılan organofosfatlı bir pestisittir. Bu madde, zirai alanda yararları olduğu kadar biliçsiz kullanımı halk sağlığını ve ekosistemi olumsuz etkileyecek zararlara da neden olabilir. Bu çalışmada ... -
Manda sütlerinde ICP-MS ile metal ve ağır metal seviyelerinin belirlenmesi
Manda sütü, gıda teknolojisinde kullanılan sütler arasında en yüksek yağ oranına sahiptir. Günümüzde egzoz dumanı, atık su ile sulama, endüstriyel ve madencilik faaliyetleri gibi birçok nedenden dolayı toprakta önemli ... -
Sodyum florür ile oksidatif stres oluşturulan ratlarda polydatinin etkisinin araştırılması
Can, Öznur (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 20.09.2022)Oldukça reaktif bir element olan flor, halojen bir elementtir. Flor, diş ve kemik metabolizması için önemli ve dışarıdan alınması gereken elementlerden biridir. Ancak flor alımının dozdan bağımsız olarak zararlı etkileri ... -
Sodyum nitrit ile oksidatif stres oluşturulan ratlarda hesperidinin etkisinin belirlenmesi
Kaçmaz, Barış (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 28.11.2022)Sodyum nitrit genellikle et ve et ürünlerinde kullanılmaktadır. Nitrite maruziyet toksisitenin yanı sıra oksidatif stres ve reaktif oksijen türlerinin oluşumuna de sebep olabilmektedir. Bu nedenle istenmeyen etkilerin önüne ... -
Somatik hücre sayısının ve mevsimin manda süt kalitesine etkisinin araştırılması
Gürler, Zeki; Karadaş, Erkan; Kozan, Esma; Çelik, Hacı Ahmet; Birdane, Mehmet Fatih; Kara, Recep; Acaröz, Ulaş (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 30.06.2021)Sütün somatik hücre sayısı (SHS), kimyasal kompozisyonu ve mikrobiyolojik kalitesi çiğ sütün genel kalitesi açısından en önemli özelliklerdir. Çalışmamızda manda sütlerinin mevsimsel olarak SHS, kimyasal kompozisyonu ve ... -
Sıçanlarda akrilamid ile indüklenen oksidatif strese karşı taurinin koruyucu etkisi
İnce, Sinan; Acaröz, Ulaş; Arslan Acaröz, Damla; Varol, Nuray; Gürler, Zeki; Küçükkurt, İsmail; Demirel, Hasan Hüseyin; Eryavuz, Abdullah (2018)Bu çalışmada, sıçanlarda akrilamid ile oluşturulan oksidatif strese karşı antioksidan ajan olan taurinin koruyucu etkisinin araştırılması amaçlandı. Toplam 35 Wistar erkek sıçan standart rodent yemiyle beslendi ve 5 eşit ... -
Tartrazin ile oksidatif stres oluşturulan ratlarda karvakrolün etkisinin belirlenmesi
Özüdoğru, Murat (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 20.09.2022)Tartrazin (E 102), sarı renkte hammaddesi kömür katranı olan sentetik bir azo boyasıdır. En ucuz sentetik boyalardan biridir ve sıklıkla pastacılık sektöründe kek ve şekerleme yapımında, alkolsüz içecekler, hazır pudingler, ...