Yazar "Gürler, Zeki" için listeleme
-
Afyonkarahisar ilinden toplanan manda ve inek sütlerinde listeria türlerinin varlığının belirlenmesi
Listeria spp. doğada yaygın olarak bulunmakta ve halk sağlığı açısından önemli derecede risk oluşturabilmektedir. Bu bakteriler mastitisli hayvanlar, hijyenik olmayan sağım ekipmanları, transport veya depolama esnasında ... -
Afyonkarahisar ili’nde satışa sunulan çupra (sparus aurata) ve levrek (dicentrarchus labrax) balıklarının mikrobiyolojik kalitelerinin araştırılması
Pamuk, Şebnem; Demirel, Yağmur Nil; Gürler, Zeki (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 30.06.2019)Bu çalışmanın amacı, Afyonkarahisar‟da balıkçılarda satışa sunulan balıkların (çupra ve levrek) mikrobiyolojik kalite düzeylerinin belirlenmesidir. Çalışmada, 14 farklı balıkçıdan rastgele seçilen 82 adet (43 çupra, 39 ... -
Afyonkarahisar’da satışa sunulan meyveli yoğurtların aflatoksin m1 yönden incelenmesi
Erdal, Mehmet; Gürler, Zeki (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 02.09.2020)Bu çalışmada, Afyonkarahisar’da satışa sunulan meyveli yoğurtların Aflatoksin M1 yönünden incelenmesi amaçlanmıştır. Aflatoksin M1 (AFM1), Aflatoksin B1 (AFB1) ile kontamine yemleri tüketen laktasyondaki hayvanların ... -
Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Afyon Kaymaklarında Bazı Patojen Bakterilerin Aranması
İpekçioglu, Volkan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2009)Bu çalısma Afyonkarahisar’da piyasada satısa sunulan Afyon kaymagı örneklerinde Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7 ve Listeria monocytogenes’in varlıgının belirlenmesi amacı ile yapıldı. Bu amaçla, Afyonkarahisar’daki ... -
Afyonkarahisar’da tüketime sunulan Afyon kaymaklarında bazı patojen bakterilerin aranması
Gürler, Zeki; İpekçioğlu, Volkan (2017)Bu çalışma Afyonkarahisar’daki 9 farklı satış noktasından 2007-2008 yılları arasında ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında temin edilen 100 adet Afyon kaymağı örneğinde E. coli, E. coli O157:H7 ve L. monocytogenes’in varlığının ... -
Afyonkarahisar’da tüketime sunulan ambalajlı ve ambalajsız dondurma örneklerinin mikrobiyolojik kalite parametrelerinin araştırılması
Acaröz, Ulaş; Kara, Recep; Gürler, Zeki; Soylu, Ali; Küçükbüğrü, Nurtaç (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 31.03.2023)Dondurma, yaygın olarak tüketilen yüksek besin değerine sahip bir süt ürünüdür. Bu çalışmada Afyonkarahisar'da pazarlanan ambalajlı dondurma (n:40) ve ambalajsız dondurma (n:40) örneklerinin mikrobiyolojik kalitesi ... -
Afyonkarahisar’dan toplanan çiğ manda sütlerinde Salmonella SPP. varlığının araştırılması
Gıda kaynaklı önemli bir patojen ve zoonoz olan Salmonella spp. et, yumurta, peynir ve çiğ süt gibi hayvansal gıdaları kontamine ederek gıda kaynaklı salgınlara neden olabilmektedir. Yapılan bu çalışmada Afyonkarahisar'da ... -
Değişik oranlarda bromelain enjekte edilen farklı kalitedeki etlerden üretilen pastırmaların kalite özelliklerinin belirlenmesi
Soylu, Ali (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 18.09.2024)Bu çalışmada antrikot, tranç ve nuar grubu etlere, ananas kaynaklı bitkisel proteaz bir enzim olan bromelainin 0,015 g/L ve 0,03 g/L’lik iki farklı dozunun enjekte edilmesi ile üretilen pastırmaların mikrobiyolojik, ... -
Detection of Prevence and Contamination Level of Brucella spp. in Local Cheese Produced in Afyonkarahisar, Turkey
Pamuk, Şebnem; Gürler, Zeki (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2014)In this study, it was aim to determine presence and contamination level Brucella spp. in 100 home made fresh white cheese (not brined and aged cheese) with 50 home made and 50 dairy product totaly 100 tulum cheese (aged ... -
Et ve süt ürünleri işletmelerinde üretim alanlarında mikrobiyolojik hava kalitesinin mevsimsel olarak belirlenmesi
Kandal, Mustafa (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 23.02.2022)Bu çalışmada Afyonkarahisar ilinde faaliyet gösteren bir et ve bir süt işletmesinin farklı üretim alanlarından ve dış ortam havasından dört mevsim hava numuneleri alınarak havadaki mikroorganizmaların seviyesinin belirlenmesi ... -
Farklı Oranlarda Manda Eti Kullanılarak Üretilen Sucukların Olgunlaşma ve Depolama Aşamalarındaki Bazı Özelliklerinin Araştırılması
Kara, Recep; Akkaya, Levent; Gök, Veli; Gürler, Zeki; Müdüroğlu, Raziye (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2012)Yapılan bu çalışmada, farklı oranlarda (A: %100 sığır eti, B: %75 sığır + %25 manda eti, C: %50 sığır + %50 manda eti ve D: %100 manda eti) manda eti kullanılarak sucuk üretilmiştir. Olgunlaştırma süresi sonunda sucuk ... -
Fermente türk sucuklarından izole edilen lactobacıllus plantarum, lactobacıllus sake, lactobacıllus curvatus ve staphylococcus xylosus suşlarının starter kültür olarak kullanılmasının araştırılması
Demirel, Yağmur Nil (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)Bu çalışma ile geleneksel metotlarla üretimi yapılmış sucuk hamuralarının doğal floralarındanL. plantarum, L. sake, L. curvatus ve S. xylosususklasik kültür yöntemleri ile elde edilerek bu mikroorganizmaların karakterizasyonu ... -
Fermente türk sucuklarından izole edilen lactobacıllus plantarum, lactobacıllus sake, lactobacıllus curvatus ve staphylococcus xylosus suşlarının starter kültür olarak kullanılmasının araştırılması
Demirel, Yağmur Nil (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 29.06.2019)Bu çalışma ile geleneksel metotlarla üretimi yapılmış sucuk hamuralarının doğal floralarındanL. plantarum, L. sake, L. curvatus ve S. xylosususklasik kültür yöntemleri ile elde edilerek bu mikroorganizmaların karakterizasyonu ... -
Gıdalarda Antibiyotik Kalıntılarının Saptanması için Enzim İmmunoassay Geliştirilmesi
Acaröz, Ulaş; Arslan Acaröz, Damla; Gürler, Zeki (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2016)Veteriner hekimlikte tedavi ve koruyucu amaçla çok sayıda farmakolojik madde kullanılmaktadır. En yaygın ve bilinçsiz kullanılanlarının başında ise antibiyotikler yer almaktadır. Antibiyotikler, hastalıkların tedavisinde ... -
Kaymak Altı Sütünün Değişik Oranlarda İnek Sütü İle Karışımından Üretilen Yoğurtların Bazı Fiziksel, Kimyasal, Mikrobiyolojik ve Duyusal Özelliklerinin Belirlenmesi
Akalan, Fatma Esra (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2011)Bu araştırmada, inek ve kaymak altı sütlerinden üretilen yoğurtların bazı fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri incelenmiştir. Üretilen yoğurtlar +4°C‟de depolanmış ve depolamanın 0, 3, 7, 11, 14 ve 20. ... -
Limon lifi ilavesinin yağ miktarı azaltılmış sucuğun bazı kalite özellikleri üzerine etkisi
Ekiz Ünsal, Teslime (Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 11.07.2023)Geleneksel et ürünlerimizden birisi olan sucuk, yüksek oranda yağ içeriğine sahip olması sebebiyle olumsuz bir imaja sahiptir ve tüketiciler tarafından tüketiminden sıklıkla kaçınılmaktadır. Bu olumsuz tüketici görüşünü ... -
Manda sütlerinde ICP-MS ile metal ve ağır metal seviyelerinin belirlenmesi
Manda sütü, gıda teknolojisinde kullanılan sütler arasında en yüksek yağ oranına sahiptir. Günümüzde egzoz dumanı, atık su ile sulama, endüstriyel ve madencilik faaliyetleri gibi birçok nedenden dolayı toprakta önemli ... -
Manda Sütünden Gelen Lezzet: Mozzarella
Pamuk, Şebnem; Gürler, Zeki (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2010)Afozzarella peyniri en ünlü İtalyan peynirlerinden birisidir. Genel olarak pizza yapımında kullanılmasının yanında, taze olarak da tüketilen bir peynirdir. Geleneksel olarak manda sütünden üretilmekle birlikte belirli ... -
Papain ve fungal proteaz enzim uygulaması ile kuru ve yaş olgunlaştırılan etlerin kalite özelliklerinin belirlenmesi
Salim, Mehmet Naci (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 30.04.2024)Bu çalışmada papain ve fungal proteaz uygulamaları ile birlikte kuru ve yaş olgunlaştırma yöntemlerinin sığır eti kalitesine etkilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla 22-24 aylık 300-350 kg karkas ağırlığına sahip ... -
Sodyum florür ile oksidatif stres oluşturulan ratlarda betaninin muhtemel koruyucu etkisinin araştırılması
Arslan Acaröz, Damla (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 28.11.2022)Bu çalışmada sodyum florür ile oksidatif stres oluşturulan ratlarda antioksidan özelliği bilinen betaninin olası koruyucu etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla; deney süresince tüm gruplara standart rodent yemi ...