Afyonkarahisar ili’nde satışa sunulan çupra (sparus aurata) ve levrek (dicentrarchus labrax) balıklarının mikrobiyolojik kalitelerinin araştırılması
Künye
Pamuk, Ş. , Demirel, Y. N. & Gürler, Z. (2019). Afyonkarahisar İli’nde Satışa Sunulan Çupra (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Balıklarının Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması . Kocatepe Veterinary Journal , 12 (2) , 150-157 . DOI: 10.30607/kvj.526068Özet
Bu çalışmanın amacı, Afyonkarahisar‟da balıkçılarda satışa sunulan balıkların (çupra ve levrek) mikrobiyolojik
kalite düzeylerinin belirlenmesidir. Çalışmada, 14 farklı balıkçıdan rastgele seçilen 82 adet (43 çupra, 39 levrek)
balık satın alınarak, mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır. Buna göre; çupra ve levrek balıklarından izole edilen
mikroorganizma aralıkları sırasıyla; 5.0-7.88/4.90-7.34 log10 mL-1 AMGC; 3.30-7.17/3.90-7.54 log10 mL-1
psikrofil mikroorganizma; 1.30-5.89/1.30-4.53 log10 mL-1 stafilokok/mikrokok; sadece çupra balığında 2.30-4.14
log10 mL-1 S. aureus ; 1.30-6.49/1.30-6.11 log10 mL-1
laktik asit bakterisi (LAB); 1.30-6.55/1.30-7.14 log10 mL-1
enterobakteri, 1.30-6.62/1.30-6.60 log10 mL-1
total koliform ve 1.30-4.30/1.30-4.47 log10 mL-1 düzeylerinde E. coli
izole edilmiştir. Örneklerin %1.2‟sinden (çupra balığı) Salmonella spp. identifiye edilmiştir. The aim of this study is to determine the microbiological quality levels of fish (Sparus aurata and Dicentrarchus
labrax) sold in fishermen in Afyonkarahisar. In this study, 82 fish samples randomly selected and purchased from
14 different retail points were microbiologically analyzed. According to this; the microorganism ranges isolated
from 43 Sparus aurata and 39 Dicentrarchus labrax were; 5.0-7.88/4.90-7.34 log10 mL-1 TVBC; 3.30-7.17/ 3.90-7.54
log10 mL-1 psychrophilic microorganism; 1.30-5.89/ 1.30-4.53 log10 mL-1 staphylococcus / micrococcus, only in
Sparus aurata 2.30-4.14 log10 mL-1 S. aureus; 1.30-6.49/1.30-6.11 log10 m-1
lactic acid bacteria (LAB); 1.30-6.55/
1.30-7.14 log10 mL-1 enterobacteria, 1.30-6.62/1.30-6.60 log10 mL-1
total coliform and 1.30-4.30/1.30-4.47 log10
mL-1
levels E. coli and 1.2% of the samples (from Sparus aurata) Salmonella spp., were identified respectively.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
12Sayı
2Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/43573/526068https://doi.org/10.30607/kvj.526068
https://hdl.handle.net/11630/9179
Koleksiyonlar
- Cilt 12 : Sayı 2 [16]
- Makaleler [63]