dc.contributor.advisor | Sandıkcı, Mustafa | |
dc.contributor.author | Curoğlu, Ömer Berke | |
dc.date.accessioned | 2022-08-23T13:21:33Z | |
dc.date.available | 2022-08-23T13:21:33Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.date.submitted | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11630/10100 | |
dc.description.abstract | Mutfak kültürü insanla var olan ve insanın yaşatmasıyla varlığını sürdürecek bir olgudur. Mutfak kültürünün unutulmaması, gelecek nesillere aktarılması için akademik çalışmaların önemi büyüktür. Köklü bir geçmişe ve mutfak kültürüne sahip olan Bulgaristan muhacir mutfağına ait olan yemeklerin literatüre kazandırılması için bu çalışmaya gerek duyulmuştur. Bu araştırmada, Sakarya’da yaşayan Bulgaristan muhacirlerinin yemek kültürlerinin incelenmesi, yemek tariflerinde bir standart olup olmadığının tespit edilmesi ve nihai olarak yemek tariflerinde bir standart oluşturulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Bulgaristan muhacir mutfağını oluşturan yemek tarifleri hakkında nitel veri toplama yöntemlerinden görüşme tekniğine başvurularak ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırma kapsamında Sakarya’da yaşayan 15 Bulgaristan muhaciriyle yüz yüze görüşmeler yapılarak veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilerden muhacir mutfağına ait 72 tane yemek tarifine ulaşılmıştır. Tarifine ulaşılan yemekler dâhil etme hariç tutma ölçütleri kullanılarak azaltılmış ve 15 tanesinin standart tarifleri belirlenmiştir. Standart tariflerin oluşturulmasının, muhacir mutfağına ait yemeklerin unutulmasını engelleyeceği ve mutfak kültürünün yaşatılması konusunda yarar sağlayacağı düşünülmektedir. | en_US |
dc.description.abstract | Culinary culture is a phenomenon that exists with people and will continue to live with people's survival. Academic studies are of great importance in order not to forget the culinary culture and to transfer it to future generations. This study was needed to bring the dishes of the Bulgarian immigrant cuisine, which has a deep-rooted past and culinary culture, to the literature. This research it is aimed to examine the food cultures of the Bulgarian immigrants living in Sakarya, to determine whether there is a standard in their recipes, and finally to establish a standard in their recipes. In this context, data were collected by applying the interview technique, one of the qualitative data collection methods, about the recipes that make up the Bulgarian immigrant cuisine and using a semi-structured interview form. Within the scope of the research, data were obtained by conducting face-to-face interviews with 15 Bulgarian immigrants living in Sakarya. From the data obtained, 72 recipes belonging to immigrant cuisine were reached. Dishes whose recipes were reached were reduced using inclusion and exclusion criteria, and standard recipes were determined for 15 of them. It is thought that the creation of standard recipes will prevent the meals of the immigrant cuisine from being forgotten and will be beneficial in keeping the culinary culture alive. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Bulgaristan Muhacirleri | en_US |
dc.subject | Göç | en_US |
dc.subject | Yemek | en_US |
dc.subject | Standardizasyon | en_US |
dc.subject | Mutfak Kültürü | en_US |
dc.subject | Sakarya | en_US |
dc.title | Sakarya’da yaşayan bulgaristan muhacirlerinin yemek kültürü ve yemek tariflerindeki standartların belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determination of standards in food culture and recipes of bulgarian immigrants living in sakarya | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Enstitüler, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Curoğlu, Ömer Berke | |