Koyunlarda crıspr-cas9 yöntemi kullanılarak verim artırma olanaklarının araştırılması
Abstract
Kümelenmiş Düzenli Aralıklı Kısa Palindromik Tekrarlar (CRISPR)/Cas9 teknolojisi, özellikle biyomedikal araştırmalarda olmak üzere çok sayıda uygulamaya sahip, kolay erişilebilir, programlanabilir ve hassas bir gen düzenleme aracıdır. Bu genom düzenleme sistemi, bakterilerde doğal olarak oluşan bir bağışıklık sisteminden elde edilmektedir. Ancak, son dönemde ökaryotik hücrelerde de genom düzenleme amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. CRISPR/ Cas9 genom düzenleme yöntemini kullanarak hayvanlarda verimini artırmak amacıyla kullanılabilir. Koyunlarda et, süt ve döl verimini etkileyen bazı genleri düzenleyerek, verimliliğin artırılması ve ıslah çalışmalarında kullanılabilirliği mümkün hale gelmiştir. Bu çalışmada, koyunlarda ve diğer hayvanlarda kaslarda artış sağlayarak et verimini etkileyen MSTN genini knock-out etmek amaçlanmıştır. Çalışmada koyun oositleri kullanılmış ve mikroenjeksiyon ile gen CRISPR/Cas9 yöntemi uygulanmıştır. Sekans analizleri sonucu MSTN geninin knock-out edilebildiği gözlemlenmiştir. Özellikle nüfusun giderek arttığı ve gıda sektöründe kısıtlılıkların yaşandığı dönemlerde, hayvansal gıdaların yeterliliği önem taşımaktadır. Türkiye’de yetiştirilen yerli koyun ırklarının genetik yapısını bozmadan et verimlerinin artırılması, birim koyun başına verimin artırılması ve et açığının kapatılması bakımında yapılan bu çalışma önem taşımaktadır. Clustered regularly interspaced short palindromic repeats (CRISPR)/cas9 technology is an easily accessible, programmable and precision gene editing tool that has a great number of applications, especially in biomedical research. This genome editing system, is obtained from the immune system that naturally occuring in bacteria. However, it has recently been used for genome editing in eukaryotic cells as well. It can be use to increase efficiency in animals using the CRISPR/Cas9 genome editing method. With the help of editing some genes that affect meat, milk and fertility in sheep, it has become possible to increase productivity and usability in reclamation works. In this study, it is aimed to ‘’knock-out’’ the MSTN gene, which affects meat yield by increasing muscle in sheep and other animals. In the study, sheep oocytes were used and gene CRISPR/Cas9 method was applied by microinjection. After the sequence analysis result, it has been observed that the MSTN gene can be knocked out. The adequacy of foods of animal origin is essential matter, especially in times of increasing population and experiencing constraints in the food sector. This study is important in terms of increasing meat yields, increasing the yield per unit sheep and closing the meat deficit without disturbing the genetic structure of domestic sheep breeds bred in Turkey.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]