Uht-sterilize sütlerde antibiyotik kalıntısı ve kalite parametrelerinin araştırılması
Abstract
Yapılan bu çalışmada tüketime sunulan tetrapak ambalajlı UHT steril sütlerde (sade, çilekli, çikolatalı) hayvan sağlığında kullanılan antibiyotiklerin kalıntı varlığı ile süt kalitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla planlanan çalışma kapsamında Afyonkarahisar il-ilçeleri ile çevre illerde orijinal ambalajında satışa sunulan 50 adet tüketime sunulan farklı marka ve üretimlere sahip, UHT sade, çilekli ve çikolatalı sütlerde LC-MS-MS cihazı ile antibiyotik kalıntı varlığı ve süt kalite parametreleri araştırıldı. Analize alınan örneklerde sade sütlerde ortalama pH 6,49, süt yağı %2,29, protein %2.90, laktoz %4,56, yağsız kuru madde % 8,16, malondialdehit 373.92 olarak tespit edilmiştir. Çilekli süt örneklerinde ortalama pH 6.40, süt yağı % 1,02, protein %2,38, laktoz % 8,33, yağsız kuru madde % 11.41, malondialdehit 368,69 olarak bulunmuştur. Çikolatalı sütlerde ise ortalama pH 6,53, süt yağı % 2,47, protein %2,91, laktoz % 4,57, yağsız kuru madde % 8.18, malondialdehit 376,22 olarak saptanmıştır. UHT steril sütlerde (sade, çilekli, çikolatalı) antibiyotik kalıntısının Maksimum Kalıntı Limiti (MRL) altında olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak antibiyotik kalıntısı içeren gıdaların tüketime sunulmamamsı, hayvan sağlığında bilinçsiz ve gereksiz antibiyotik kullanılmaması, antibiyotik kullanımı zorunlu hallerde yasal arınma süresine uyulması, sütün kalite parametrelerin periyodik kontrol edilmesi önerilmektedir. In this study, it was aimed to investigate the residual presence of antibiotics used in animal health and milk quality in tetrapack packaged UHT sterile milk (plain, strawberry, chocolate). Within the scope of the study planned for this purpose, the presence of antibiotic residues and milk quality parameters were investigated with LC-MS-MS device in UHT plain, strawberry and chocolate milk with 50 different brands and productions offered for sale in their original packaging in Afyonkarahisar provinces-districts and surrounding provinces. In the samples analyzed, average pH 6.49, milk fat 2.29%, protein 2.90%, lactose 4.56%, non-fat dry matter 8.16%, malondialdehyde 373.92% were determined in plain milk. The average pH 6.40, milk fat 1.02%, protein 2.38%, lactose 8.33%, non-fat dry matter 11.41%, malondialdehyde 368.69 were found in strawberry milk samples. In chocolate milks, the mean pH was 6.53, milk fat 2.47%, protein 2.91%, lactose 4.57%, non-fat dry matter 8.18%, malondialdehyde 376.22. It was determined that antibiotic residue in UHT sterile milk (plain, strawberry, chocolate) was below the Maximum Residue Limit (MRL). As a result, it is recommended not to offer foods containing antibiotic residues for consumption, not to use unconscious and unnecessary antibiotics in animal health, to comply with the legal purification period in cases where antibiotic use is mandatory, and to periodically control the quality parameters of milk.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]