Damızlık etlik piliç yumurtalarına in ovo glukoz ve vitamin C uygulamasının kuluçka performansına etkileri
Özet
Bu çalışma kuluçkalık etlik piliç yumurtalarına farklı seviyelerde glukoz ve vitamin C enjeksiyon uygulamasının kuluçka çıkış gücü, civciv ağırlığı ve civciv uzunluğu üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma Uşak İli Eşme ilçesinde bulunan Gedik Piliç A.Ş. kuluçkahanesinde, 600 adet döllü etlik piliç yumurtası (Cobb 500) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 6 deneme grubu oluşturulmuştur. Kontrol grubu; herhangi bir çözelti enjekte edilmemiştir. Negatif kontrol grubu; 0.1ml deiyonize su enjekte edilmiştir. Glukoz (10 mg) grubu; 10 mg glukoz içeren 0.1 ml deiyonize su çözeltisi enjekte edilmiştir. Glukoz (15 mg) grubu; 15 mg glukoz içeren 0.1ml deiyonize su enjekte edilmiştir. Vitamin C (3 mg) grubu; 3 mg vitamin C içeren 0.1 deiyonize su enjekte edilmiştir. Vitamin C (6 mg) grubu; 6 mg vitamin C içeren 0.1 deiyonize su enjekte edilmiştir.
Yumurtalar deneme gruplarına ayrıldıktan sonra kuluçka işlemine tabi tutulmuştur. Kuluçka şartları (sıcaklık, nem, çevirme, havalandırma) kuluçkahanede kuluçka makinesinde otomatik olarak ayarlanmıştır. Kuluçkanın 18. gününde döllülük kontrolü yapılarak dölsüz ve ölü embriyolu yumurtalar tablalardan alınmıştır. Her grupta 100 adet döllü yumurta olacak şekilde 6 deneme grubu oluşturulmuştur. Deneme gruplarına göre belirlenen dozlarda glukoz ve vitamin C içeren 0.1 ml'lik deiyonize su kuluçkanın 18. gününde yumurtaların hava kesesine uygulanmıştır. Kuluçka işlemi tamamlandıktan sonra her gruptaki canlı civciv sayısı, civciv ağırlığı ve civciv uzunluğu ölçümleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda, deneme grupları arasında çıkış gücü ve civciv ağırlığı arasında istatiski anlamda önemli bir farklılık bulunurken, civciv uzunluğu bakımından deneme grupları arasında istatistiki anlamda önemli bir farklılık tespit edilmemiştir. Özetle; glukoz (15 mg) deneme grubu hariç civciv ağırlığı ve civciv uzunluğu parametrelerini olumsuz etkilemeksizin 10 mg’a kadar glukoz enjeksiyonunun ve 6 mg’ a kadar vitamin C enjeksiyonunun etlik piliç civcivlerinin daha yüksek çıkış özelliklerine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Civcivin ilk günlerde besin maddelerini en etkin şekilde kullanarak hayatına sağlıklı bir başlangıç yapması ve erken dönem performansı açısından oldukça önemlidir. İn ovo besleme, yeterli miktarda besini yumurtaya geçirmekte zorluk yaşayan etlik piliç yetiştiricileri için en iyi sonuçları verebilecek bir tekniktir. Bu noktada in ovo besleme yumurtalar için düzeltici besin bileşimi sağlayabilir ve civcivlerin besin eksikliklerini giderebilir. This study was carried out to determine the effects of injection of different levels of glucose and vitamin C on broiler eggs on hatchability, chick weight and chick length. The study was carried out in a commercial hatchery located in Eşme district of Uşak, using 600 fertile broiler eggs (Cobb 500). Six experimental groups were formed in the study. Control group; no solution was injected. Negative control group; 0.1ml of deionized water was injected. Glucose (10 mg) group; 0.1 ml of deionized water solution containing 10 mg of glucose was injected. Glucose (15 mg) group; 0.1ml of deionized water containing 15mg glucose was injected. Vitamin C (3 mg) group; 0.1 deionized water containing 3 mg of vitamin C was injected. Vitamin C (6 mg) group; 0.1 deionized water containing 6 mg of vitamin C was injected.
After the eggs were divided into experimental groups, they were incubated. Incubation conditions (temperature, humidity, rotation, ventilation) were set automatically in the hatchery incubator. Fertility control was performed on the 18th day of incubation, and eggs with infertile and dead embryos were taken from the trays. Six experimental groups were formed with 100 fertile eggs in each group. 0.1 ml of deionized water containing glucose and vitamin C at doses determined according to the experimental groups was applied to the air sac of the eggs on the 18th day of hatching. After the incubation process was completed, the number of live chicks in each group, chick weight and chick length were measured. As a result of the study, there was a statistically significant difference between the hatching power and chick weight between the experimental groups, but no statistically significant difference was found between the experimental groups in terms of chick length. In summary; It was determined that up to 10 mg glucose injection and up to 6 mg vitamin C injection had higher hatching characteristics in broiler chickens without adversely affecting the chick weight and chick length parameters except glucose (15 mg) experimental group.
It is very important for the chick to use nutrients optimally in the first days in terms of a healthy start in life and early performance. In ovo feeding is a technique that may provide the best results for broiler breeders who have difficulty passing sufficient nutrients to the eggs. At this point, in ovo feeding can provide corrective nutritional composition for the eggs and compensate for the nutrient deficiencies of the chicks.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/10328Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [635]