Gaziantep’i ziyaret eden yerli turistlerin yiyecek neofobisi ve çeşitlilik arayışı eğilimlerinin yerel yemek tüketimine etkisi
Citation
Çakır Keleş, M. & Özkaya, F. (2022). Gaziantep’i Ziyaret Eden Yerli Turistlerin Yiyecek Neofobisi ve Çeşitlilik Arayışı Eğilimlerinin Yerel Yemek Tüketimine Etkisi . Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , 24 (1) , 365-381 . DOI: 10.32709/akusosbil.980195Abstract
Yerel yemekler, turistlerin destinasyon seçimini, kalış sürelerini, genel memnuniyet düzeyini ve tekrar
ziyaret etme niyetini etkilemektedir. Yerel kalkınmada, yerel mutfak kültürünün sürdürülebilirliğinde ve
turist memnuniyetinde önemli bir araç haline gelen yerel yemek tüketimini etkileyen çeşitli unsurlar
bulunmaktadır. Bu araştırmada Gaziantep’i ziyaret eden yerli turistlerin, yerel yemek tüketimini etkileyen
psikolojik unsurlar arasında yer alan yiyecek neofobisi ve yiyeceklerde çeşitlilik arayışı eğilimlerinin
yerel yemek tüketimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada, turistlerin yerel yemek tüketimlerinin
yiyecek neofobisinden negatif yönlü, yiyeceklerde çeşitlilik arayışı eğiliminden ise pozitif yönlü
etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda ilgili taraflara çeşitli öneriler
sunulmuştur. Local food influences tourists' choice of destination, length of stay, overall satisfaction level, and revisit
intention. There are various factors that affect local food consumption, which has become an important
tool in local development, sustainability of local culinary culture and tourist satisfaction. In this study, the
effects of food neophobia, which are among the psychological factors affecting the local food
consumption of tourists, and the tendencies of seeking variety on local food consumption were examined
of domestic tourist visiting Gaziantep. In the study, it was concluded that tourists' local food consumption
was negatively affected by food neophobia and positively affected by the tendency to seek variety in
food. In line with the results of the research, various suggestions were presented to the interested parties.
Source
Sosyal Bilimler DergisiVolume
24Issue
1Collections
- Cilt 24 : Sayı 1 [25]