İstanbul’da tüketime sunulan midye dolmaların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi
Citation
Karademir, F. & Kahraman, T. (2021). İstanbul’da Tüketime Sunulan Midye Dolmaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi . Kocatepe Veterinary Journal , 14 (4) , 436-443 . DOI: 10.30607/kvj.958598Abstract
Çalışmada, İstanbul’da satışa sunulan midye dolmaların mikrobiyolojik kalitesinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla, İstanbul’da açıkta satışa sunulan 200 midye dolma numunesinin mikrobiyolojik kalitesi incelenmiştir. Örneklerde toplam mezofilik aerob bakteri (TMAB), toplam koliform bakteri, Escherichia coli, Staphyloccoccus aureus, Vibrio spp., Salmonella spp. ve Listeria monocytogenes araştırılmıştır. Midye dolmalarda TMAB sayısı en az 2 x 102 kob/g, en çok 2 x 109 kob/g, koliform bakteri sayısı en az < 101 kob/g, en çok 5 x 106 kob/g, E. coli en az < 101 kob/g, en çok 5,6 x 102 kob/g ve S. aureus sayısı en az < 101 kob/g, en çok 9,8 x 104 kob/g değerlerinde bulunmuştur. Ortalama olarak ise, midye dolmalarda TMAB, koliform bakteri, E. coli ve S. aureus sayıları sırasıyla 1,5 x 108 kob/g, 4,5 x 104 kob/g, 2 x 102 kob/g ve 6 x 103 kob/g olarak belirlenmiştir. Çalışmada Vibrio spp. 4 adet örnekte tespit edilmiştir. Yapılan biyokimyasal testlerle, tamamı V. alginolyticus olarak identifiye edilmiştir. Sonuç olarak, Salmonella spp. ve L. monocytogenes tespit edilmemiştir. Fakat örneklerin hijyenik kalitesinin düşük olduğu görülmüştür. Bu nedenle, üretim teknolojisinin kalitesinin iyileştirilmesi ve sanitasyon koşullarının geliştirilmesi gereklidir. This study was aimed to determine the microbiological quality of stuffed mussels consumed in Istanbul. A total of 200 stuffed mussels were collected in Istanbul. The samples were investigated for total mesophilic aerobic bacteria (TMAB), total coliform bacteria, Escherichia coli, Staphyloccoccus aureus, Vibrio spp., Salmonella spp. and Listeria monocytogenes. In the result, TMAB, total coliform bacteria, E. coli and S. aureus were ranged between 2 x 102 cfu/g - 2 x 109 cfu/g, < 101 - 5 x 106 cfu/g, < 101 - 5,6 x 102 cfu/g and < 101 - 9,8 x 104 cfu/g, respectively. The mean of TMAB, total coliform bacteria, E. coli and S. aureus were determined 1.5 x 108 cfu/g, 4.5 x 104 cfu/g, 2 x 102 cfu/g and 6 x 103 cfu/g, respectively. On the other hand, Vibrio spp. was detected in four stuffed mussel samples. All were identified as V. alginolyticus. The results indicated that Salmonella spp. and L. monocytogenes was not detected but, the hygienic quality of stuffed musses were low. Therefore, it is essential to ensure improving the quality of production technology and developing the sanitation strategies.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
14Issue
4Collections
- Cilt 14 : Sayı 4 [20]