Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUluışık, Selman
dc.date.accessioned2023-09-27T13:02:56Z
dc.date.available2023-09-27T13:02:56Z
dc.date.issued30.04.2022en_US
dc.identifier.citationUluışık, S. (2022). The Effects of Hydrogen Peroxide Application on Physio-chemical Properties of Strawberry (Fragaria ananassa, var. Festival) Fruits in Postharvest Storage Period . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 22 (2) , 315-323 . DOI: 10.35414/akufemubid.1003264en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35414/akufemubid.1003264
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2004256
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/11164
dc.description.abstractDisassembly of cell wall polysaccharides play an important role in postharvest fruit texture softening. Reactive oxygen species (ROS) are involved in fruit ripening. Here, the role of hydrogen peroxide (H2O2), acting as a ROS, on physical, biochemical and molecular properties and polysaccharide content of strawberry fruits during storage at +4 oC was investigated. Strawberry fruits harvested at commercial ripening stage were immersed in H2O2solutions (0, 100 and 500 mM) for 30 minutes, then stored at +4 oC for 8 days. The results showed that 100 mM H2O2treatment significantly increased fruit firmness, decreased water soluble pectin and expression of cell wall related genes, polygalacturonase (PG) and pectate lyase (PL). These results suggested that overall morphological and biochemical quality of strawberry could be effectively maintained by 100 mM H2O2treatment in postharvest storage conditionsen_US
dc.description.abstractHücre duvarı polisakkaritlerinin parçalanması, hasat sonrası meyve dokusunun yumuşamasında önemli bir rol oynamaktadır. Olgunlaşma ile birlikte Reaktif oksijen türlerinin (ROS) akümülasyonu farklı çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmada bir ROS görevi gören hidrojen peroksitin (H2O2) +4 oC'de depolanması sırasında çilek meyvelerinin fiziksel, biyokimyasal ve moleküler özellikleri ile polisakkarit içeriği üzerindeki rolü araştırılmıştır. Ticari olgunluk aşamasında hasat edilen çilekler farklı konsantrasyonlardaki H2O2 solüsyonlarında (0, 100 ve 500 mM) 30 dakika bekletildikten sonra +4 oC'de 8 gün saklanmıştır. Elde edilen veriler, 100 mM H2O2 uygulamasının meyve sertliğini önemli ölçüde artırdığını, suda çözünür pektini ve hücre duvarı ile ilişkili poligalakturonaz (PG) ve pektat liyaz (PL) enzimlerini kodlayan genlerin ekspresyonunu azalttığını göstermiştir. Bu sonuçlar, hasat sonrası depolama koşullarında çileğin genel morfolojik ve biyokimyasal kalitesinin 100 mM H2O2 uygulaması ile etkili bir şekilde korunabileceğini göstermiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.35414/akufemubid.1003264en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPostharvesten_US
dc.subjectH2O2en_US
dc.subjectStrawberryen_US
dc.subjectPectate lyaseen_US
dc.subjectPectinen_US
dc.subjectPolygalacturonaseen_US
dc.subjectHasat Sonrasıen_US
dc.subjectÇileken_US
dc.subjectPektat liyazen_US
dc.subjectPektinen_US
dc.subjectPoligalakturonazen_US
dc.titleThe effects of hydrogen peroxide application on physio-chemical properties of strawberry (fragaria ananassa, var. festival) fruits in postharvest storage perioden_US
dc.title.alternativeHidrojen peroksit uygulamasının hasat sonrası depolama döneminde çilek (fragaria ananassa, var. festival) meyvelerinin fizyo-kimyasal özellikleri üzerine etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.authorid0000-0003-0790-6705en_US
dc.identifier.volume22en_US
dc.identifier.startpage315en_US
dc.identifier.endpage323en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster