Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGürler, Zeki
dc.contributor.authorGuner, Senem
dc.contributor.authorDedebaş, Tuğba
dc.contributor.authorEkiz Ünsal, Teslime
dc.date.accessioned2023-10-06T06:16:24Z
dc.date.available2023-10-06T06:16:24Z
dc.date.issued01.03.2023en_US
dc.identifier.citationGürler, Z. , Guner, S. , Dedebaş, T. & Ekiz Ünsal, T. (2023). Some Physicochemical Properties and Fatty Acid Compositions of Different Originated Anatolian Water Buffaloes Milk Samples . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 23 (1) , 152-159 . DOI: 10.35414/akufemubid.1231594en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35414/akufemubid.1231594
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2880813
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/11234
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the physicochemical properties and the fatty acid composition of milk samples collected from different originated Anatolian water buffaloes living in the same farm. The fat amounts in samples were ranged between 5.24 and 8.67%. The fatty acids with the highest ratios in buffalo milk fat belonged to C16:0 (palmitic acid), C18:1 (oleic acid), C18:0 (stearic acid) and C14:0 (myristic acid). Saturated fatty acids (SFA) (62.6 to 67.3 %) were found to be more dominant in buffalo milk fat than monounsaturated fatty acids (MUFA) (28.1 to 32.99 %) and polyunsaturated fatty acids (PUFA) (3.22 to 9.57%). Conjugated linoleic acid contents of the samples were determined between 1.46 % and 2.11 %. The conjugated linoleic acid ratios of the samples were similar. It was concluded that origin difference was effective on the physicochemical properties and the fatty acid composition of buffalo milk. It is thought that the results obtained from this study will contribute to obtaining information about the nutritional properties of Anatolian buffalo milk and to improve the nutritional and technological properties of products.en_US
dc.description.abstractBu çalışma, aynı çiftlikte yaşayan farklı orijinli Anadolu mandalarından toplanan süt örneklerinin fizikokimyasal özelliklerini ve yağ asidi kompozisyonunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Örneklerdeki yağ miktarları % 5,24 ile % 8,67 arasında değişmiştir. Manda sütü yağında en yüksek oranlara sahip yağ asitleri C16:0 (palmitik asit), C18:1 (oleik asit), C18:0 (stearik asit) ve C14:0 (miristik asit) yağ asitlerine aittir. Doymuş yağ asitlerinin (SFA) (% 62,6 ila % 67,3) manda sütü yağında, tekli doymamış yağ asitlerinden (MUFA) (%28,1 - % 32,99) ve çoklu doymamış yağ asitlerinden (PUFA) (% 3,22 -% 9,57) daha baskın olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, örneklerin konjuge linoleik asit içerikleri % 1,46 ile % 2,11 arasında belirlenmiş ve konjuge linoleik asit oranları benzer bulunmuştur. Menşe farkının manda sütünün fizikokimyasal özellikleri ve yağ asidi bileşimi üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmadan elde edilen verilerin Anadolu manda sütünün besinsel özellikleri hakkında bilgi edinilmesine ve ürünlerin besinsel ve teknolojik özelliklerinin iyileştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.35414/akufemubid.1231594en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectWater Buffaloen_US
dc.subjectMilk Faten_US
dc.subjectMilk Compositionen_US
dc.subjectFame Analysisen_US
dc.subjectMandaen_US
dc.subjectSüt Yağıen_US
dc.subjectSüt Kompozisyonuen_US
dc.subjectFame Analizien_US
dc.subjectSüten_US
dc.subjectMilken_US
dc.titleSome physicochemical properties and fatty acid compositions of different originated anatolian water buffaloes milk samplesen_US
dc.title.alternativeFarklı orijinli anadolu mandalarına ait süt örneklerinin bazı fizikokimyasal özellikleri ve yağ asidi bileşimlerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.authorid0000-0002-9037-2945en_US
dc.authorid0000-0002-6697-5535en_US
dc.authorid0000-0003-1663-0165en_US
dc.authorid0000-0001-7708-3420en_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.startpage152en_US
dc.identifier.endpage159en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US
dc.contributor.institutionauthorGürler, Zeki
dc.contributor.institutionauthorGuner, Senem
dc.contributor.institutionauthorDedebaş, Tuğba
dc.contributor.institutionauthorEkiz Ünsal, Teslime


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster