Afyon Kaymağı ve kaymaklı şeker üretimi
Künye
Baytok, M. Y. (2001). Afyon Kaymağı ve Kaymaklı Şeker Üretimi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1(2), 35-40.Özet
Afyon Kaymağı genelde manda sütünden elde edilen bir süt ürünüdür. Sütün dolaylı olarak ısıtılması ve bir süre bekletilmesi sonucu doğal seperasyonla üst kısımda toplanan yağ çeşitli yöntemlerle alınıp tabaklara yerleştirilir. Ortalama %33.7 su, %65 yağ, %3.3 protein, %1 süt şekeri ve %0.5 mineral madde içeriğiyle iyi bir gıda ve iyi bir çeşnidir. Kaymak, taze olarak tüketildiği gibi bazı yöresel şekerlemelerin üretiminde de kullanılabilmektedir. Bu ürünlerden; kaymaklı şeker, şeker şurubunun koyulaştırılmasından sonra ağartılıp kaymak ve diğer katkıların ilavesiyle elde edilir. Kaymaklı şeker %12.5 su, %1.52 yağ ve %60 civarında şeker içermektedir. Afyon Cream is a product generally obtained from buffalo milk. After heating the milk indirectly and holding it for a while, milk fat naturally separetes on the top. Then cream is cut and placed in special shaped plates. It can also be produced from cow milk. General composition is; 33.7% water, 65% fat, 3.3% protein, %1 lactose and 0.5 minerals. As it can be consumed freshly, it can also be used to produce some local type of candies such as "Candy with Cream". This candy contains 12.5% water, 1.52% fat and 60% sugar.
Kaynak
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
1Sayı
2Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/1590/19746https://hdl.handle.net/11630/11435
Koleksiyonlar
- Cilt 1 : Sayı 2 [16]