dc.contributor.advisor | Aslan, Recep | |
dc.contributor.author | Şah, Nurullah | |
dc.date.accessioned | 2024-06-24T07:05:26Z | |
dc.date.available | 2024-06-24T07:05:26Z | |
dc.date.issued | 12.06.2024 | en_US |
dc.date.submitted | 2024-05-06 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11630/11459 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma preprandial ve postprandial koşullarda krill yağının vücuttaki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma 18 adet 200-250 gr ağırlığında Wistar Albino (8-10 haftalık) erkek rat ile yapılmıştır. Ratların bakım ve beslemesi standart koşullarda yapılmıştır. Bir haftalık uyum sürecinden sonra ratlar rastgele üç gruba ayrılmış olup her gruba 6 hayvan konulmuştur. 1. grup kontrol grubu olup herhangi bir işlem uygulanmamıştır. 2. ve 3. gruba oral gavaj yöntemiyle hayvan başına 2,5 gr\kg krill yağı verilmiştir. 2. grubun yemleri krill yağı verilmeden 2 saat önce alınmış olup krill yağı verildikten 2 saat sonra tekrar verilerek 4 saat yemlerden uzak kalması sağlanmıştır. 3. gruba ise krill yağı besin ile birlikte verilmiştir. Çalışma 40 gün devam etmiş olup çalışma sonunda ratlar anestezi altındayken çalışır durumdaki kalplerinden kan alınarak sakrifiye edilmiştir. Alınan örneklerle ratların lipit profili (Total Kolesterol, Trigliserit, HDL-K, LDL-K), kan glikozu, karaciğer enzimleri (ALT, AST, GGT), kas enzimleri (CK-MB, Laktat Dehidrogenaz), böbrek fonksiyon testleri (Kreatinin, BUN) ve oksidan-antioksidan göstergelerine (MDA, GSH, SOD) bakılmıştır.
Yapılan analizler sonucunda krill yağının preprandial koşullarda verilmesi; vücut ağırlığını arttırmada, trigliserid, kolesterol, HDL ve LDL değerlerini düşürmede daha etkili bulunmuştur. Krill yağını postprandial koşullarda almanın ise; HDL seviyesini yükseltip, glukoz, BUN ve AST seviyelerini düşürdüğü görülmüştür. Bu bulgular göz önüne alındığında krill yağı preprandial veya postprandial koşullarda hem koruyucu hem de fizyolojik ve biyokimyasal süreçleri ile doku stabilitesini desteklemek amacıyla kullanılabilir. Krill yağının kan biyokimyası, oksidan-antioksidan denge ve dokulara etkilerinin daha net olarak izlenebilmesi için daha büyük örneklemlerle daha fazla randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır. | en_US |
dc.description.abstract | This study was conducted to examine the effects of krill oil on the body under preprandial and postprandial conditions. The study was conducted with 18 Wistar Albino (8-10 weeks old) male rats weighing 200-250 g. The care and feeding of the rats was done under standard conditions. After a one-week adaptation period, the rats were randomly divided into three groups and 6 animals were placed in each group. The first group is the control group and no procedure was applied. The 2nd and 3rd groups were given 2.5 g\kg of krill oil per animal by oral gavage method. The feed of the 2nd group was taken 2 hours before krill oil was given, and it was given again 2 hours after krill oil was given, allowing them to stay away from feed for 4 hours. In the third group, krill oil was given with food. The study continued for 40 days, and at the end of the study, the rats were sacrificed by taking blood from their functioning hearts while under anesthesia. With the samples taken, the lipid profile of the rats (Total Cholesterol, Triglyceride, HDL-C, LDL-C), blood glucose, liver enzymes (ALT, AST, GGT), muscle enzymes (CK-MB, Lactate Dehydrogenase), kidney function tests (Creatinine, BUN) and oxidant-antioxidant indicators (MDA, GSH, SOD) were examined.
As a result of the analysis; giving krill oil under preprandial conditions; It was found to be more effective in increasing body weight and reducing triglyceride, cholesterol, HDL and LDL values. Taking krill oil in postprandial conditions; It has been shown to increase HDL levels and reduce glucose, BUN and AST levels. Considering these findings, krill oil can be used in preprandial or postprandial conditions both for protection and to support tissue stability with physiological and biochemical processes. More randomized controlled studies with larger samples are needed to more clearly monitor the effects of krill oil on blood biochemistry, oxidant-antioxidant balance and tissues. | en_US |
dc.description.sponsorship | Bu tez çalışması; Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAPK) Tarafından Desteklenmiştir. Proje No :“22.SAĞ.BİL.14” | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Biyokimyasal Etki | en_US |
dc.subject | Krill Yağı | en_US |
dc.subject | Postprandial | en_US |
dc.subject | Preprandial | en_US |
dc.title | Preprandial ve postprandial koşullarda krill yağı alımının etkilerinin araştırılması | en_US |
dc.title.alternative | Investigation of the effects of krill oil intake on preprandial and postprandial conditions | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Enstitüler, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.authorid | 0000-0003-2334-153X | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Şah, Nurullah | |