Sosyotropik ve otonom kişilik özelliklerinin besin neofobisi üzerine etkisi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi örneği
Künye
Hançer, A., & Güler, M. (2023). Sosyotropik ve Otonom Kişilik Özelliklerinin Besin Neofobisi Üzerine Etkisi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Örneği. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25(3), 1133-1144. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1067140Özet
Bu araştırma, Sivas Cumhuriyet Üniversitesine bağlı Meslek Yüksekokullarında okuyan öğrencilerin
besin neofobisi düzeylerini ölçmek, aynı zamanda sosyotropik ve otonom kişilik özelliklerinin besin
neofobisi üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yiyeceklerin seçimini etkileyen bireysel
faktörler arasında yer alan kişilik tiplerinin yeni bir yiyecekle karşılaşıldığı zaman etkili olduğu
savunulmaktadır. Bu yüzden, sosyotropik ve otonom olmak üzere iki farklı kişilik yapısı seçilerek besin
neofobisi üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma evrenini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı
Meslek Yüksekokulu öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplarken anket yöntemi kullanılmış ve toplamda
549 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 24.0 uygulama programı aracılığıyla
analiz edilmiştir. Bu verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistikler, normallik analizleri, ANOVA, bağımsız
gruplar t testi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Analiz
sonuçlarına göre, katılımcıların büyük çoğunluğu (%49,5) besin neofobisine karşı nötr tutum sergilerken
bir kısmının (%47,0) besin neofobisine sahip olduğu tespit edilmiştir. Otonom kişilik özelliklerinin besin
neofobisi üzerinde etkili olduğu, sosyotropik kişilik özelliklerinin ise besin neofobisi üzerine etkisinin
olmadığı saptanmıştır. Ayrıca, cinsiyet ve yaş ile besin neofobisi arasında istatiksel açıdan anlamlı bir
fark bulunmamıştır. This research was carried out to measure the food neophobia levels of students studying at Vocational
Schools of Sivas Cumhuriyet University, and also to examine the effects of sociotropic and autonomous
personality traits on food neophobia. It is argued that personality types, which are among the individual
factors affecting the choice of food, are effective when a new food is encountered. Therefore, two
different personality structures, sociotropic and autonomous, were selected and their effects on food
neophobia were investigated. The research population consists of Vocational School students affiliated to
Sivas Cumhuriyet University. While collecting data, the survey method was used and a total of 549
participants were reached. The data obtained from the research were analyzed through the SPSS 24.0
application program. In the analysis of these data; evaluations were made using descriptive statistics,
normality analysis, ANOVA, independent groups t-test and multiple linear regression analysis. According
to the results of the analysis, the majority of the participants (%49,5) exhibited a neutral attitude towards
food neophobia and it has been determined that some of them (%47,0) have food neophobia. It was
determined that autonomous personality traits had an effect on food neophobia, while sociotropic
personality traits had no effect on food neophobia. Furthermore, no statistically significant difference was
found among gender and age and food neophobia.
Kaynak
Sosyal Bilimler DergisiCilt
25Sayı
3Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akusosbil/issue/79991/1067140https://hdl.handle.net/11630/11554
Koleksiyonlar
- Cilt 25 : Sayı 3 [25]