Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorHançer, Ayla
dc.contributor.authorGüler, Mukaddes
dc.date.accessioned2024-08-28T10:51:36Z
dc.date.available2024-08-28T10:51:36Z
dc.date.issued26.09.2023en_US
dc.identifier.citationHançer, A., & Güler, M. (2023). Sosyotropik ve Otonom Kişilik Özelliklerinin Besin Neofobisi Üzerine Etkisi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Örneği. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25(3), 1133-1144. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1067140en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/akusosbil/issue/79991/1067140
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/11554
dc.description.abstractBu araştırma, Sivas Cumhuriyet Üniversitesine bağlı Meslek Yüksekokullarında okuyan öğrencilerin besin neofobisi düzeylerini ölçmek, aynı zamanda sosyotropik ve otonom kişilik özelliklerinin besin neofobisi üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yiyeceklerin seçimini etkileyen bireysel faktörler arasında yer alan kişilik tiplerinin yeni bir yiyecekle karşılaşıldığı zaman etkili olduğu savunulmaktadır. Bu yüzden, sosyotropik ve otonom olmak üzere iki farklı kişilik yapısı seçilerek besin neofobisi üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma evrenini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı Meslek Yüksekokulu öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplarken anket yöntemi kullanılmış ve toplamda 549 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 24.0 uygulama programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bu verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistikler, normallik analizleri, ANOVA, bağımsız gruplar t testi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, katılımcıların büyük çoğunluğu (%49,5) besin neofobisine karşı nötr tutum sergilerken bir kısmının (%47,0) besin neofobisine sahip olduğu tespit edilmiştir. Otonom kişilik özelliklerinin besin neofobisi üzerinde etkili olduğu, sosyotropik kişilik özelliklerinin ise besin neofobisi üzerine etkisinin olmadığı saptanmıştır. Ayrıca, cinsiyet ve yaş ile besin neofobisi arasında istatiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamıştır.en_US
dc.description.abstractThis research was carried out to measure the food neophobia levels of students studying at Vocational Schools of Sivas Cumhuriyet University, and also to examine the effects of sociotropic and autonomous personality traits on food neophobia. It is argued that personality types, which are among the individual factors affecting the choice of food, are effective when a new food is encountered. Therefore, two different personality structures, sociotropic and autonomous, were selected and their effects on food neophobia were investigated. The research population consists of Vocational School students affiliated to Sivas Cumhuriyet University. While collecting data, the survey method was used and a total of 549 participants were reached. The data obtained from the research were analyzed through the SPSS 24.0 application program. In the analysis of these data; evaluations were made using descriptive statistics, normality analysis, ANOVA, independent groups t-test and multiple linear regression analysis. According to the results of the analysis, the majority of the participants (%49,5) exhibited a neutral attitude towards food neophobia and it has been determined that some of them (%47,0) have food neophobia. It was determined that autonomous personality traits had an effect on food neophobia, while sociotropic personality traits had no effect on food neophobia. Furthermore, no statistically significant difference was found among gender and age and food neophobia.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.32709/akusosbil.1067140en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKişiliken_US
dc.subjectSosyotropien_US
dc.subjectOtonomien_US
dc.subjectBesin Neofobisien_US
dc.subjectPersonalityen_US
dc.subjectSociotropyen_US
dc.subjectAutonomyen_US
dc.subjectFood Neophobiaen_US
dc.titleSosyotropik ve otonom kişilik özelliklerinin besin neofobisi üzerine etkisi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi örneğien_US
dc.title.alternativeThe effect of sociotropic and autonomous personality traits on food neophobia: the case of Sivas Cumhuriyet Universityen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalSosyal Bilimler Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.authorid0000-0002-4370-8039en_US
dc.authorid0000-0001-7159-1547en_US
dc.identifier.volume25en_US
dc.identifier.startpage1133en_US
dc.identifier.endpage1144en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster