Sodyum hidroksit ve inokulant ilave edilen pirinç samanının silajlık mısır ve yaş şeker pancarı posası ile silolanmasının besleyici değer ve in vitro sindirilebilirlik üzerine etkisi
Özet
Bu araştırma pirinç samanına Silajlık Mısır(SM) ve Yaş Şeker Pancarı Posası(YŞPP) ilave edilerek silaj olabilme kabiliyetini belirlemek için planlanmıştır. Çalışma kapsamında 6 ana grup oluşturulmuştur. Oluşturulan gruplardan farklı yem kaynağı olarak 3 tanesinde SM, 3 tanesinde YŞPP kullanılmıştır. Bütün gruplardan SM ve YŞPP içeren birer kontrol grubu bulunmaktadır. Kontrol gruplarına herhangi bir katkı maddesi ilave edilmemiştir. SM ve YŞPP içeren bir gruba NaOH ve bir gruba da Lactobacillus plantarum katılmıştır. Araştırmada oluşturulan gruplar 200 gr’ lık vakumlu poşetler içerisinde 60 günlük fermentasyona bırakılmıştır.
Altmış günlük fermantasyon sonrasında grupların Kuru Madde(KM), Ham Kül(HK), Ham Protein(HP), Ham Yağ(HY), Nötral Deterjan Fiber(NDF), Asit Deterjan Fiber(ADF), Laktik Asit(LA), Bütirik Asit(BA), Asetik Asit(AA), Propiyonik Asit(PA) ve pH analizleri yapılmıştır. Daha sonrasında örnekler; inekten(İsviçre Esmeri) elde edilen rumen sıvısı eşliğinde DaisyII inkübatörde 72 saat inkübasyonda bekletilmiştir. İn vitro sindirim deneme sonrasında örneklerde HK, HP, HY, NDF ve ADF analizleri yapılarak in vitro sindirim düzeyleri tespit edilmiştir.
NaOH ilavesinin silaj örneklerinin KM sindirilebilirliğini arttırdığı görülmüştür. HP sindirilebilirliği YŞPP içeren gruplarda SM içeren gruplara kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Örneklerin in vitro sindirim denemeleri ile NDF ve ADF seviyelerinde azalmaların olduğu görülmüştür. En yüksek NDF sindiriminin NaOH içeren gruplarda meydana geldiği görülmüştür. Araştırmada YŞPP bulunan gruplarda NDF ve ADF sindirimlerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Analizlerden elde edilen sonuçlara bağlı olarak pirinç samanı ve YŞPP’ nin birlikte olduğu gruplarda daha yüksek sindirilebilirlik ortaya koyduğu dikkat çekmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen bilgiler ile gelecekte pirinç samanları ile ilgili yapılacak farklı çalışmalarla pirinç samanının sindirilebilirliğinin daha da iyileştirilmesinin mümkün olacağı düşünülmektedir. This research was planned to determine the silage ability of rice straw by adding Corn Silage(CS) and Fresh Sugar Beet Pulp(FSBP). 6 main groups were created within the scope of the study. CS was used as a different feed source in 3 of the groups and FSBP was used in 3 of them. Each group has a control group containing SM and YŞPP. No additives were added to the control groups. NaOH was added to a group containing CS and FSBP, and Lactobacillus plantarum was added to a group. The groups created in the research were left to ferment for 60 days in 200 gr vacuum bags.
After sixty days of fermentation, Dry Matter(DM), Crude Ash(CA), Crude Protein(CP), Crude Fat(CF), Neutral Detergent Fiber(NDF), Acid Detergent Fiber(ADF), Lactic Acid(LA), Butyric Acid(BA), Acetic Acid(AA), Propionic Acid(PA) and pH analyses of the groups were performed. Afterwards, the samples were incubated in the DaisyII incubator with rumen fluid obtained from the cow (Swiss Brown) for 72 hours. After the in vitro digestion trial, DM, CP, CF, NDF and ADF analyses were performed on the samples to determine in vitro digestion levels.
It was observed that the addition of NaOH increased the DM digestibility of the silage samples. CP digestibility was found to be higher in the groups containing FSBP compared to the groups containing CS. In vitro digestion experiments of the samples revealed decreases in NDF and ADF levels. It was observed that the highest NDF digestion occurred in the groups containing NaOH. In the study, it was observed that NDF and ADF digestion was higher in the groups with FSBP. Based on the results obtained from the analysis, it was noted that higher digestibility was observed in the groups containing rice straw and FSBP together. It is thought that with the information obtained within the scope of the study, it will be possible to further improve the digestibility of rice straw with different studies to be conducted on rice straws in the future.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/11649Koleksiyonlar
- Doktora Tezleri [155]