Yeni doğan buzağılarda süte ilave olarak laurik asit kullanımının etkileri
Özet
Laurik asit antibakteriyel ve antiviral etkileri bilinen orta zincirli bir yağ asididir. Bu çalışmada süt ile beslenen yenidoğan buzağılarda bir katkı olarak laurik asidin potansiyel prebiyotik etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Buna göre herbirinde 10’ar adet olmak üzere toplam 30 adet holştayn ırkı dişi buzağı üç gruba ayrılmıştır. Gruplar; 1- İnek sütü ve buzağı başlangıç yemi ile beslenen kontrol grubu (K), 2- uygulama grubu ile aynı miktarda enerji alması sağlanması amacıyla soya yağı verilen pozitif kontrol grubu (PK) ve 3- standart beslemeye ilaveten süt içerisinde laurik asit alan uygulama (U) grubudan oluşturulmuştur. Çalışma buzağılar doğduktan sonra 3. Gün başlatılıp, sütten kesim yaşı olan 60. Günde tamamlanmıştır. Çalışma boyunca buzağılarda performans parametreleri ile doğumdan itibaren 3., 7., 15., 30., 45. ve 60. günlerde alınan kan örneklerinde bazı metabolizma parametereleri [glukoz, total protein, trigliseritler (TG), total kolesterol (TK), haptoglobulin (HG), serumamyloid A (SAA)] analiz edilmiştir. Laurik asit ilavesi buzağı başlangıç yemi tüketimi, canlı ağırlık artışı, hastalık insidensi ve kan parametrelerine istatiksel olarak anlamlı düzeyde etki etmemiştir. Ancak laurik asit verilen grupta hastalık insidensi istatiksel olarak anlamlı olmasa da rakamsal olarak diğer gruplardan az olup onların yarısı kadardır (vaka sayıları U, PK, K gruplarında sırasıyla; 3, 6, 6’dır). Ayrıca çalışmada ayırt etmeksizin hastalık geçirmiş tüm hayvanlar ile sağlık açısından hiç problem yaşamamış hayvanlarda gerek kan parametreleri gerekse performans yönünden karşılaştırılmıştır. Hastalık geçirmiş buzağıların (HGB) kanda glukoz seviyesi önemli düzeyde düşük (p< 0,001); TG, TK, HG ve SAA seviyeleri ise önemli düzeyde yüksek (p<0,001) bulunmuştur. Ayrıca hastalık geçiren buzağıların yem tüketimleri ve canlı ağırlık artışları sağlıklı buzağılardan önemli düzeyde düşük (p<0,001) bulunmuştur. Sonuç olarak, süte ilaveten laurik asitin buzağılara içirilmesinin performans ve metabolizma parametreleri üzerine önemli bir etkisi olmamıştır. Lauric acid is a medium-chain fatty acid recognized for its antibacterial and antiviral properties. This study evaluates the possible prebiotic benefits of lauric acid as an additive in the diets of newborn calves receiving milk. For this purpose 30 female Holstein newborn calves were divided into three groups as follows; the Control group received bulk tank milk and calf starter feed, the Positive control group administered soybean oil to match the energy intake of the treatment group, and the Treatment group received lauric acid in milk alongside standard feed. The trial concluded on the 60th day of weaning age. The study monitored the performance of the calves and various metabolic markers (glucose, total protein, triglycerides, total released, haptoglobin, serum amyloid A) in blood samples collected on the 3rd, 7th, 15th, 30th, 45th, and 60th days post-birth. Lauric acid supplementation did not significantly influence calves' initial feed intake, body weight gain, or blood parameters. Nonetheless, while the incidence of diseases in the lauric acid group was not statistically significant, it was numerically lower than in the other groups and was as comprehensive as them (number of cases; 3, 6, 6; U, PK, K, respectively). Furthermore, a comparison was made between all animals afflicted by the disorders and those who had never encountered any health issues in relation to the performance and blood parameters. The blood glucose level of the calf recovered from illness (CRI) was markedly lower (p<0,001), whereas TG (p<0,001), TK(p<0,1), HG(p<0,001), and SAA(p<0,001) levels were considerably elevated. The feed intake and live weight gains of sick calves were markedly lower than those of healthy calves (p<0,001). As a result, it was concluded that giving lauric acid to calves in addition to milk did not have a significant effect on performance and metabolism parameters.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/12546Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [667]



















