Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇaylalı, Mehmet
dc.date.accessioned2025-03-11T13:55:15Z
dc.date.available2025-03-11T13:55:15Z
dc.date.issued2025en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/12700
dc.description.abstractEt ve et ürünlerinin tür kökeninin tespit edilmesi, tüketicileri korumak için önemlidir. Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) gibi moleküler yöntemler, et türlerindeki tağşiş maddelerini tespit etmek ve miktarını belirlemek için geliştirilen güçlü tekniklerden biridir. Bu çalışmada, 13 Ağustos 2024 tarihinde Ödemiş (İzmir, Türkiye) ilçesinde kasaplardan alınan 3 adet kırmızı et ürünü sucukların menşeileri TaqMan qPCR yöntemi ile tespit amaçlanmıştır. Numunelerin DNA izolasyonu Eurofins GeneSpin DNA Isolation Kit (Freiburg, Germany) ile yapılmıştır. Araştırma örnekleri sığır, koyun ve tavuk türleri yönünden menşei bakısı için, aynı firmanın sığır, koyun ve tavuk türlerine özgü primer ve prob setleri ve TaqMan qPCR yöntemi ile ayrı ayrı analize tabi tutulmuştur. Çalışma sonucunda incelenen et ürünlerinin sığır ve koyun menşeili olduğu belirlenmiştir. Buna karşın, tüm örneklerde tavuk özgü analizler negatif sonuçlanmıştır. Sığır ve koyun türlerine ait Cycle threshold (Ct) veri ortalamaları sırasıyla 13,25 ve 23,50 değerinde bulunmuştur. Çalışma sonuçları, Ödemiş (İzmir, Türkiye) ilçesinde et ürünlerinin etiketlerinde belirtildiği üzere, sığır ve koyun menşei bigilerini doğrulamıştır. Ayrıca, halk sağlığını koruma kapsamında, et üretimi yapan işletmelere, yerel otoritelerin daha geniş ölçekli araştırma ve denetim yapması önerilmektedir.en_US
dc.description.abstractDetermining the species origin of meat and meat products is important for protecting consumers. Molecular methods such as polymerase chain reaction (PCR) are powerful techniques developed to detect and quantify adulterants in meat species. In this study, it was aimed to determine the origins of three red meat products (sucuk) purchased from butchers in Ödemiş (İzmir, Turkey) on August 13, 2024, using the TaqMan qPCR method. DNA isolation of the samples was performed using the Eurofins GeneSpin DNA Isolation Kit (Freiburg, Germany). The research samples were analyzed separately for species origin concerning cattle, sheep, and chicken using species-specific primer and probe sets from the same company and the TaqMan qPCR method. As a result of the study, it was determined that the examined meat products were of cattle and sheep origin. However, all samples tested negative for chicken-specific analyses. The Cycle threshold (Ct) mean values for cattle and sheep species were found to be 13.25 and 23.50, respectively. The study results confirmed that the species origins of the meat products in Ödemiş (İzmir, Turkey) were consistent with the information stated on their labels. Additionally, within the scope of protecting public health, it is recommended that local authorities conduct broader-scale research and inspections on businesses engaged in meat production.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDNAen_US
dc.subjectKırmızı eten_US
dc.subjectÖdemişen_US
dc.subjectSucuken_US
dc.subjectTaqMan qPCRen_US
dc.titleÖdemiş (İzmir) İlçesinde kırmızı et ürünlerinin menşeinin DNA-Bazlı Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDna-Based Identıfıcatıon Of Orıgın Of Red Meat Products In Ödemiş (İzmir) Dıstrıcten_US
dc.title.alternativeDna-Based identification of origin of red meat products in Ödemiş (İzmir) districten_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.authorid0009-0002-4562-6579en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage34en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorÇaylalı, mEHMET


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster