Yöneticiye itaatin, yaratıcılık ve risk alma davranışı üzerine etkisi: Otel işletmeleri mutfak çalışanları üzerinde bir araştırma
Abstract
Türkiye ekonomisine gelir getiren büyük kısımlarından birini oluşturan turizm sektörü, otel işletmeleri bölümünün başarılarının artması ve küreselleşen dünyada rekabet sağlaması için, yöneticilerin personel üzerinde kurduğu otorite ve yaptırımların, çalışanların işletme içinde kendilerini gösterebilme ortamları önem arz etmektedir. Bu bağlamda söz konusu konu ile ilgili gerçekleştirilen çalışmaların ilgili taraflara fayda sağlayacağı düşünülmektedir. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı, otel işletmelerinde çalışan mutfak personeli yöneticilerinin, diğer mutfak personelinin bireysel yaratıcılık ve risk alma davranışlarının etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmada öncelikle araştırmanın değişkenlerini oluşturan kavramlar hakkında yerli ve yabancı alan yazım taranmış, otel işletmelerinin mutfak personelinin görüşleri anket tekniğine başvurularak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Afyonkarahisar ilinde faaliyet gösteren tüm (13 adet) dört ve beş yıldızlı otel işletmeleri mutfak personeli oluşturmakta olup, toplam 190 adet personel anketi değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcıların ankete ilişkin verdikleri cevaplar; faktör analizi, güvenirlik analizi, yüzde, frekans ve aritmetik ortalama değerleri, t testi, varyans analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yöntemleri ile çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre yöneticiye itaatin bireysel yaratıcılık ve çalışan performansı üzerinde ve pozitif yönde etkisinin olmadığı, yönetsel yaratıcılığın başarı çabası üzerinde pozitif yönde etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. The tourism sector, which constitutes one of the major income generating parts of the Turkish economy, is important for the success of the hotel management department to increase and to compete in the globalizing world, and for the authority and sanctions that managers establish on the staff and the environments where employees can show themselves within the business. In this context, it is thought that the studies carried out on the subject in question will benefit the relevant parties. In this context, the purpose of this study is to evaluate the effects of the individual creativity and risk-taking behaviors of the kitchen staff managers and other kitchen staff working in hotel businesses. In the study, firstly, local and foreign literature on the concepts constituting the variables of the research was scanned, and the opinions of the kitchen staff of hotel enterprises were conducted by applying the survey technique. The universe of the research consists of all (13) four and five star hotel enterprises operating in Afyonkarahisar province, and a total of 190 personnel surveys were evaluated. The answers given by the participants regarding the survey were analyzed with the methods of factor analysis, reliability analysis, percentage, frequency and arithmetic mean values, t test, variance analysis, correlation analysis and regression analysis. According to the findings obtained, it was concluded that obedience to the manager has no positive effect on individual creativity and employee performance, and that managerial creativity has no positive effect on success effort.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [2013]