Toplu beslenme yerlerinde optimal menü planlaması: Matematiksel model yaklaşımı
Citation
Altın, G., & Şimşek, A. B. (2024). Toplu Beslenme Yerlerinde Optimal Menü Planlaması: Matematiksel Model Yaklaşımı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 24(3), 552-566. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1369344Abstract
Bu çalışma, toplu beslenme ortamlarında (örneğin, eğitim
kurumları ve sağlık tesisleri) menü planlamasını iyileştirmeyi
amaçlayan bir matematiksel model geliştirmeyi
hedeflemektedir. Çalışma, bir yükseköğretim kurumunun
öğrencileri ve personeli için öğle yemeği menülerini ele
almaktadır. Geliştirilen model, maliyet odaklı, beğeni odaklı veya
bu iki faktörü dengeleyen politikalara uygun menüler
oluşturabilme yeteneği sunar. Ayrıca, menü çeşitliliğini artırmak
ve mevsimsel kısıtlamaları dikkate almak için hafıza özelliklerini
içerir. Bu çalışmanın katkıları, çok sayıda kuruma uyarlanabilen
bir model sunma, menü planlama literatürüne yeni kısıtlar
ekleyerek teorik bilgiyi pratik uygulamaya dönüştürme, maliyet
ve lezzet odaklı politikaları bir araya getirebilen bir matematiksel
model sunma, ve öznel değerlendirmenin objektif bir şekilde
yapılabileceği bir araç sunma yönündedir. Bu çalışma toplu
beslenme alanında karar vericilere yardımcı olacak bir menü
planlama modeli sunarak daha sağlıklı ve dengeli beslenmeyi
teşvik etmeyi ve toplum sağlığını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. This study aims to develop a mathematical model that aims to
improve menu planning in mass feeding environments (e.g.,
educational institutions and healthcare facilities). The study
considers lunch menus for students and staff of a higher
education institution. The developed model offers the ability to
create menus in accordance with the policies that are cost-,
taste-oriented, or balancing these two factors. It also includes
memory properties to increase menu diversity and take into
account seasonal constraints. The contributions of this study are
to provide a model that can be adapted to many organizations,
to translate theoretical knowledge into practical application by
adding new constraints to the menu planning literature, to
provide a mathematical model that can combine cost- and tasteoriented policies, and to provide a tool for objective subjective
evaluation. This study aims to promote healthier and balanced
diets and improve public health by providing a menu planning
model to assist decision makers in the field of public nutrition.
Source
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiVolume
24Issue
3Collections
- Cilt 24 : Sayı 3 [25]



















