Killi zeminlerde iki farklı dinamik kayma modülü yaklaşımın sahaya özgü tepki analizlerinde karşılaştırılması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Afyon Kocatepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Geoteknik deprem mühendisliğinde en büyük sorunlardan biri dinamik yükler etkisinde zemin davranışının ortaya konması gerekliliğidir. Günümüzde zeminlerin dinamik davranışını; özellikle kayma modülü ve sönüm oranını tahmin etmek için çok sayıda analitik modeller önerilmiştir. Bu modeller belirli zemin türü ve gerilme aralıklarını temsil etmek için kullanılır. Mevcut modeller evrensel değildir; bu da bir zemin türü için geliştirilen bir modelin tüm zemin türleri için kullanılamayacağı anlamına gelir. Bu çalışmada killi zeminlerde, normalleştirilmiş kayma modülü azalım ve malzeme sönümleme eğrilerini tahmin etmek için Roblee ve Chiou (2004) ve Zhang vd. (2005) modelleri kullanılmıştır. Çalışma kapsamında aynı zemin türüne ve sismik özelliklere sahip 2 sondaj için bir boyutlu doğrusal olmayan analizler yapılarak spektral parametreler elde edilmiştir. Elde edilen bu spektral parametreler grafikler halinde sunularak; kullanılan bu analitik modellerin karşılaştırılması yapılmıştır.

One of the major problems in geotechnical earthquake engineering is the necessity to determine the soil behavior under dynamic loads. Nowadays, many analytical models have been proposed to predict the dynamic behavior of soils, especially the shear modulus and damping ratio. These models are used to represent specific soil types and stress ranges. Existing models are not universal, which means that a model developed for one soil type cannot be used for all soil types. In this study, Roblee and Chiou (2004) and Zhang et al. (2005) models were used to estimate the normalized shear modulus reduction and material damping curves for clayey soils. Within the scope of the study, one-dimensional nonlinear analyses were performed for 2 boreholes with the same soil type and seismic properties and spectral parameters were obtained. These spectral parameters are presented in graphs and a comparison of these analytical models are made.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Doğrusal Olmayan Zemin Davranışı, Dinamik Kayma Modülü, Sönümleme Oranı, Killi Zemin, Nonlinear Soil Behaviour, Dynamic Shear Modulus, Damping Ratio, Clayey Soil

Kaynak

Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

24

Sayı

4

Künye

Civelekler, E. (2024). Killi Zeminlerde İki Farklı Dinamik Kayma Modülü Yaklaşımın Sahaya Özgü Tepki Analizlerinde Karşılaştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 24(4), 884-893. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1425268

Onay

İnceleme

Ekleyen

Referans Veren