Turizm Çeşitlendirmesi Kapsamında Ekoturizmin Ürünü Olarak Tatil Çiftlikleri: Türkiye’deki Tatil Çiftliklerine Yönelik Swot Analizi
Künye
Yılmaz Hatice ‘’Turizm Çeşitlendirmesi Kapsamında Ekoturizmin Ürünü Olarak Tatil Çiftlikleri: Türkiye’deki Tatil Çiftliklerine Yönelik Swot Analizi’’ ‘’The Vacation Farms As A Product Of Ecotourism Within The Scope Of Tourism Diversification: The Swot Analysis Related To Vacation Farms In Turkey’’ Afyo Kocatepe Üniversitesi Afyonkarahisar 2008Özet
Ekoturizmin bir ürünü olarak tatil çiftlikleri, Avrupa, Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda’da bir sektör halini almıştır. Türkiye’de ise tatil çiftlikleri, henüz birkaç yıldır tanınmaya başlayan bir turizm çeşididir. Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de tatil çiftliklerinin geliştirilmesi, turizmin çeşitlendirilmesiyle birlikte, asıl işi tarım olan bu çiftliklerin ürünlerinin çeşitlendirilmesi amacını da taşımaktadır. Özellikle kırsal alanlarda doğal ve kültürel çevreyi koruması, hem ziyaretçi hem de yöre halkı için çevresel eğitime ve öğrenmeye dayalı etkinlikler sunması ve doğal, sosyo-kültürel ve ekonomik kaynakların sürdürülebilirliği açısından ekoturizmin ilkelerini bünyesinde barındırması ile alternatif bir turizm şeklidir. Bu doğrultuda, Türkiye’de turizmin çeşitlendirilmesinde ve özellikle kırsal alanların gelecekteki sürdürülebilir gelişiminde tatil çiftlikleri büyük önem taşımaktadır.
Araştırmada Türkiye’de faaliyet gösteren tatil çiftliklerinin sahipleriyle nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği, katılımlı gözlem, doküman incelemeleri ile internet sitesinde yer alan çiftlik bilgileri kullanılarak elde edilmiş verilerle birlikte, tatil çiftliklerinin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerinin belirlenmesine yönelik bir durum analizi (SWOT)’ne yer verilmektedir. Araştırma Türkiye’de farklı yörede faaliyet gösteren ve farklı yapılardaki iki tatil çiftliğinde yapılmıştır. Araştırma sonucunda, çiftliklerde doğa dostu tarımın yapıldığı, ekolojik ve kültürel dokuya uygun yapılar oldukları, turizm hizmetlerinden finansal anlamda ve istihdam yararlar elde etmenin yanında, insanlarla iletişim kurma gibi sosyal ihtiyaçlarını da bu yolla karşılayabildikleri tespit edilmiştir. Bununla birlikte çiftliklerin ürünleri, fiyatlandırma, dağıtım ve tutundurma yöntemleri ile fiziksel olanakları ile ilgili bilgiler de sunulmaktadır. Vacation farms as being a product of ecotourism, have turned out to be a sector in Europe, America, Australia and New Zealand. However, it is a recently introduced kind of tourism in Turkey. Likewise in Europe, the development of such vacation farms in Turkey, together with the diversification of tourism, has the purpose of the diversification of the products of these farms of which prior duty is farming. It is therefore a kind of alternative tourism as it preserves the nature and cultural environment especially in rural areas while it offers activities regarding environmental education and learning for both the visitors and local people and finally for the sustainability of economical and socio-cultural resources. In this regard, holiday farms carry a lot of weight in the diversification of tourism in Turkey and especially prospective sustainable development of rural areas.
In this study, a qualitative research technique, interviews with the owners of vacation farms in Turkey, participant observation, document analysis together with the data derived from the websites of the farms and a SWOT analysis for the determination of the strengths, weaknesses, opportunities and threats of holiday farms are available.
The research is carried out in two holiday farms located in different parts of Turkey. It is found out that in these farms nature friendly agriculture is performed and that they are congruent to ecological and cultural environment while they offer financial and employment oppotunities and social interactions in this regard. Apart from these, detailed information on the products of these farms, pricing, distribution and promotion methods and their facilities is given.