Antalya Bölgesinde Pet Kliniğine Getirilen Köpeklerdeki Kulak Hastalıklarının Sınıflandırılması ve Prevalansı
Künye
Güler, Zeyd Emre. Antalya Bölgesinde Pet Kliniğine Getirilen Köpeklerdeki Kulak Hastalıklarının Sınıflandırılması ve Prevalansı. Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2014.Özet
Bu çalışmada, 2012-2014 yılları arasında Antalya bölgesinde özel bir kliniğe getirilen köpeklerde kulak hastalıklarının mevsimsel dağılımı ile olguların ırk, yaş ve cinsiyet dağılımlarının ortaya konulması amaçlanmıştır.
Araştırma materyalini, Antalya bölgesinde özel bir kliniğe 2013-2014 yılları arasında kulaklarını kaşıma, başını sallama, başını eğik tutma, kulak akıntısı, kötü kulak kokusu gibi şikayetlerle getirilen, değişik ırk, yaş ve cinsiyette 37 köpek oluşturdu. Çalışmada en fazla kulak hastalığı ilkbahar mevsiminde görülürken, bunu sırasıyla kış, sonbahar ve yaz mevismleri takip etti. Çalışmada gözlenen kulak hastalıklarının % 30’nu kronik otitis ekterna oluştururken, olguların % 21’ni akut otitis ekterna, % 19’nu aurikula yarası, % 11’ni alerjik dermatitis, % 8’ni kronik otitis eksterna purulenta, % 5’ni yabancı cisim, % 3’nü polip ve % 3’nü kulak uyuzu oluşturdu. Çalışmada en fazla kulak hastalığı görülen ırklar Labrador, Cocker ve Golden Retriever olurken, bunları Terier ve Alman Çoban köpeği takip etti.
Sonuç olarak, Antalya bölgesinde kulak hastalıkların profilini belirlemek amacıyla yapılan bu retrospektif çalışmada, köpeklerde kulak hastalıkları görülme oranının % 22,8 olduğu belirlendi. Köpeklerde kulak hastalıkları içinde en sık görülen hastalığın otitis ekterna olduğu ve aynı zamanda otitis ekternanın uzun ve sarkık kulaklı köpek ırklarında daha fazla şekillendiği tespit edildi.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/2082Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [636]