Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAkarca, Gökhan
dc.contributor.authorKuyucuoğlu, Yahya
dc.date2015-02-19
dc.date.accessioned2015-02-19T09:41:25Z
dc.date.available2015-02-19T09:41:25Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn1308-1594
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/2158
dc.description.abstractBu çalışmada, Afyonkarahisar merkezindeki dondurma satış yerlerinden alınan 50 adet sade dondurma örneğinde toplam mezofil, toplam psikrofil, koliform bakteri ve S. aureus sayıları saptandı. Dondurma örneklerinden % 22’sinin toplam aerobik mezofil bakteri, % 44’ünün koliform bakteri ve % 22 ‘inin S. aureus sayıları yönünden Türk Standartları (TS) 4265 Dondurma Standardında ve Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde belirtilen sınır değerlerinin üzerinde olduğu belirlendi. Elli adet dondurma numunesinden 23 adedinin (% 46) TS-4265 Dondurma Standardında ve Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde belirtilen sınır değerlerinin üzerinde olduğu görüldü. Sonuç olarak, incelenen dondurma numunelerinden açıkta satılan örneklerin genellikle hijyenik kalitelerinin istenilen düzeyde olmadığı ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturabileceği, paketlenmiş olarak satılan dondurma numunelerinin ise hijyenik yönden standartlara uygun olduğu ve halk sağlığı açısından herhangi bir risk teşkil etmediği kanısına varıldı.en_US
dc.description.abstractIn this study, total mesophil, psychrophil coliform group bacteria and S. aureus counts were determined in ice cream consumed in Afyonkarahisar province. Fifty unmixed ice cream samples collected from various shops found in Afyonkarahisar city centre were used as material. Total aerobic mesophil bacteria, coliform bacteria and S. aureus counts were found as 22%, 44% and 22% of the whole samples respectively and that values were not inconformity with the specified limits in the Turkish Food Materials Ice cream Constitution and the Turkish Standars (TS) 4265 Ice cream standards from the point of microbiological acceptability. It was determined that %46 (23 samples) of the all examined samples were not inconformity with the specified limits in the Turkish Food Materials Ice cream Constitution and the TS-4265 Ice cream standards from the point of microbiological acceptability. As a result, this study showed that hygienic quality of unpackaged form ice cream samples were not accepted in terms of hygienic expectations, therefore these products might be potential dangerous for human health. In contrast to uncovered form ice cream, it was determined that the packaged ice cream was meet the hygienic standards and had no risks for the human health.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDondurmaen_US
dc.subjectMikrobiyolojien_US
dc.subjectÖlçümen_US
dc.titleAfyonkarahisar’da Satılan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Çalışmalaren_US
dc.title.alternativeStudies on the Microbiological Quality of Ice Cream Sold in Afyonkarahisar Cityen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksekokulu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalıen_US
dc.authoridTR116159en_US
dc.authoridTR117825en_US
dc.identifier.volume1en_US
dc.identifier.startpage11en_US
dc.identifier.endpage17en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster