• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • AKÜ Yayınları
  • AKÜ Dergileri
  • Kocatepe Veteriner Dergisi
  • 2008
  • Cilt 1 : Sayı 1
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • AKÜ Yayınları
  • AKÜ Dergileri
  • Kocatepe Veteriner Dergisi
  • 2008
  • Cilt 1 : Sayı 1
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effects of Poppy Seed Oil Supplementation in Diets on Egg Production, Egg Quality and Some Blood Parameters in Laying Hens

Thumbnail

View/Open

Makale Dosyası (484.7Kb)

Date

2008

Author

Bayram, İsmail
Çetingül, İbrahim Sadi
Yardımcı, Mehmet
Şahin, Emine Hesna
Akkaya, Abdil Burhaneddin
Uyarlar, Cangir

Metadata

Show full item record

Abstract

Poppy has been one of the most important medicinal plant in humans until now. It and its products can not be manufactured synthetically. This study was conducted to determine the effects of poppy seed oil (PSO) supplementation in diets on egg production, feed intake, feed conversion ratio (FCR), egg quality (shape index, shell tickness, yolk index, albumine index, haugh units and yolk color), egg cholesterol levels and some blood parameters (cholesterol, trigliseride, HDL and LDL cholesterol) in laying hens. The experimental groups were divided as control (no supplementation) and five treatments groups (supplemented with 0.5,1.0,1.5, 2.0 and 2.5 % PSO ). A total of 240 laying hens at 35 weeks age were used as the study material. The experiment was performed within 8 weeks. The poppy seed oil addition up to 2.5 % did not cause any detrimental effect of egg production. Feed consumption didn’t differ amoung the groups (P>0.05). Egg shell thickness and blood HDL values were affected significantly by PSO supplementation. It was concluded that PSO did not negatively affect egg production and egg quality. Moreover feed conversion ratio values were affected positively by PSO supplementation to the diets. Thus, PSO could be used and up to 2.5 % in the layer hen diets.
 
Haşhaş bitkisi ve ondan elde edilen yan ürünleri, sentetik olarak üretilemediğinden dolayı, insanlık için hala en önemli bitkidir. Bu araştırma, yumurta tavuğu rasyonlarına ilave edilen haşhaş tohumu yağının (HTY) yumurta verimi (YV), yem tüketimi, yemden yararlanma oranı (YYO), yumurta kalitesi parametreleri (şekil indeksi, kabuk kalınlığı, sarı indeksi, ak indeksi, sarı rengi ve haugh birimi), yumurta kolesterol seviyesi ile bazı kan parametreleri (kolesterol, trigliserit, HDL ve LDL) üzerine etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada HTY ilave edilmeyen bir kontrol ve % 0.5, 1.0, 1.5, 2.0 ve 2.5 oranlarında HTY ilave edilen 5 adet deneme grubu oluşturulmuştur. Araştırma 8 hafta sürdürülmüştür. Rasyonlara HTY katılması ile yumurta verimi olumsuz etkilenmemiştir. HTY yumurta kabuk kalınlığı ve kan HDL değerlerini artırmıştır. Sonuç olarak, YV ve kalitesine negatif etkileri olmaması ve YYO’nı olumlu yönde etkilemesinden dolayı HTY’nın yumurta tavuğu rasyonlarında % 2.5 düzeyine kadar kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
 

Source

Kocatepe Veteriner Dergisi

Volume

1

Issue

1

URI

http://hdl.handle.net/11630/2167

Collections

  • Cilt 1 : Sayı 1 [15]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@AKÜ

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeCitationInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeCitationInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Afyon Kocatepe University || OAI-PMH ||

Afyon Kocatepe University Library, Afyon, Turkey
If you find any errors in content please report us

Creative Commons License
Afyon Kocatepe University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@AKÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.