Açık Kalp Ameliyatında Preoperatif Anksiyete ile Postoperatif Komplikasyonlar Arasındaki İlişki
Citation
Uğur Nayir, Nurten. Açık Kalp Ameliyatında Preoperatif Anksiyete ile Postoperatif Komplikasyonlar Arasındaki İlişki. Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2012.Abstract
Açık kalp ameliyatı yapılan hastaların, ağırlıklı olarak fiziksel bakımları ile ilgilenilmesi, hastaların psikolojik açıdan değerlendirilmemesi ve planlı bir taburculuk eğitimi yapılmaması, hastaların anksiyete yaşamasına neden olmaktadır.
Bu araştırma açık kalp ameliyatı olan hastalarda preoperatif anksiyetenin postoperatif komplikasyonlarla ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır.
Araştırmanın örneklemini Afyon Kocatepe Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Özel Park Hastanesi kalp damar cerrahisi kliniğinde Aralık 2010- Mayıs 2011 tarihleri arasında açık kalp ameliyatı olan 37-84 yaş aralığında araştırmaya katılmayı kabul eden 60 hasta oluşturmuştur.
Hastaların sosyodemografik özellikleri belirlendi ve Stait-Trait Anxiety Inventory (Durumluluk- Sürekli Kaygı Envanteri) ile anksiyete düzeyleri ölçüldü ve komplikasyonlara yönelik 10 soruluk anket uygulandı.
Elde edilen veriler kodlanarak SPSS programına yüklendi. Pearson ilişki kat sayısı, student t-testi ve varyans analizi uygulandı.
Araştırmanın sonucuna göre uykusuzluk, beslenmede değişiklik, ruhsal durumda değişiklik ile anksiyete arasında ilişki saptanmıştır The mainly dealt with the physical care of the patients who underwent open heart operation, but the failure of a psychological assessment and a planned discharge education leads to anxiety.
The present study aims to investigate the relationship between postoperative complications with preoperative anxiety in patients who underwent open heart surgery.
60 patients aged 37-84 who underwent an open heart surgery between december 2010- may 2011 at the Heart and Vein Surgery Clinics of Afyon Kocatepe University Hospital and Private Park Hospital included to study.
Sociodemographic characteristics of patients was determined and the anxiety levels were measured by Staite-Trait Anxiety Inventory, 10-item questionnaire about complications was administered.
Available data coded and transferred to SPSS program. Person Correlation Coefficients, student t –test, varians analysis were performend for statistical analysis.
According to results of the study, we found a significent relationship between insomnia, nutrission changes, change in mental state with the anxiety.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]