Mersin Bitkisinin (Myrtus Communıs L.) Broiler Rasyonlarında Kullanım İmkanlarının Araştırılması
Künye
Tunçer, Pınar. Mersin Bitkisinin (Myrtus Communıs L.) Broiler Rasyonlarında Kullanım İmkanlarının Araştırılması. Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2012.Özet
Bu çalışmada, broiler yemlerine farklı düzeylerde mersin yaprağı ve mersin uçucu yağı ilavesinin performans, karkas, kan ve bağırsak parametrelerine olan etkisi araştırılmıştır. Çalışmada, 525 adet broiler civciv, 5 tekerrürlü (15 hayvan/tekerrür) 7 gruba rastgele dağıtılmıştır. Denemede muamele grupları olarak; Kontrol: Mersin uçucu yağ karışımı veya Mersin yaprağı içermemiş, A: 10 g/kg Mersin yaprağı ilavesi, B: 20 g/kg Mersin yaprağı ilavesi, C: 30 g/kg Mersin yaprağı ilavesi, D: 237,6 mg/kg Mersin uçucu yağı ilavesi, E: 475,2 mg/kg Mersin uçucu yağı ilavesi, F: 712,8 mg/kg Mersin uçucu yağı grupları oluşturulmuştur.
Araştırma neticesinde muamelelerin yem tüketimine, canlı ağırlığa, canlı ağırlık artışına, yemden yararlanma oranına, kan serumundaki HDL kolesterole, LDL kolesterole, trigliserite, gastrointestinal kanal uzunluğuna, villus/kript derinliğine önemli düzeyde bir etkisi görülmemiştir (p>0,05). Ancak mersin yapragı ve uçucu yağ gruplarında yem tüketiminin rakamsal olarak kontrol grubuna kıyasla daha düşük olması, yemden yararlanma oranlarının kontrol grubuna göre rakamsal olarak düşük oluşu ve villus uzunluğu değerlerinin önemli düzeyde daha yüksek olması (p<0,05) mersin yaprağı ve uçucu yağının hayvanlarda olumlu etki ettiğini düşündürmüştür. Yeme uçucu yağ karışımı ilavesi karkas oranı, taşlık oranı, villus uzunluğu, kript derinliğini önemli düzeyde arttırmıştır (p<0,05). Tunica muscularis kalınlığı, mersin bitkisi yaprağı ilavesiyle artış eğilimi göstermiştir.
Sonuç olarak, mersin yaprağının kan serumunda kolesterolü düşürücü etkisi ve mersin uçucu yağının broilerlerin bağırsaklarına olumlu etkilerine dayanarak rasyonlara katılmalarının uygun olacağı kanaatine varılmıştır. In this study, the effects of myrtle leaves and its essential oil supplementation on broiler chicken diets were investigated on performance, carcass parameters, blood parameters and intestinal parameters. In the trial, 525 broiler chicks were divided randomly into 7 treatments with 5 replicates (15 birds per replicate). Treatment group formed in the trial; Control: without myrtle leaves and its essential oil, A: supplemented with 10 g/kg Myrtle leaves, B: supplemented with 20 g/kg Myrtle leaves, C: supplemented with 30 g/kg Myrtle leaves, D: supplemented with 237,6 mg/kg Myrtle essential oil, E: supplemented with 475,2 mg/kg Myrtle essential oil, F: supplemented with 712,8 mg/kg Myrtle essential oil.
The significant effect of treatments were not determined on feed intake, body weight, body weight gain, feed efficiency, HDL cholesterol, LDL cholesterol, trigliserid, gastrointestinal tract length, villus/crypt ratio (p>0,05). The myrtle oil supplementation significantly (p<0,05) increased carcass ratio, gizzard ratio, villus length, crypt depth. Myrtle leaves supplementation tended to increase tunica muscularis thickness. It is concluded that myrtle leaves and oil may be positive effect on broiler. Because, broiler receiving the diets containing myrtle leaves and oil had lower (p>0,05) feed intake and feed conversion ratio compared to those fed the control, and the villus heights of broiler fed the diets containing myrtle leaves and oil were significantly higher (p<0,05).
It is concluded that myrtle leaves is lowering blood cholesterol in broiler and myrtle oil is positively affecting broiler intestine, myrtle leaves and its oil may be adding the broiler ration is suitable.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/2299Koleksiyonlar
- Doktora Tezleri [154]