Genel ve Rejyonel Anestezi Uygulanan Hastalarda Pozisyonlara Bağlı Gelişen Komplikasyonlar ve Hemşirelik Bakımı
Citation
Temiz, Naciye. Genel ve Rejyonel Anestezi Uygulanan Hastalarda Pozisyonlara Bağlı Gelişen Komplikasyonlar ve Hemşirelik Bakımı. Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2012.Abstract
En iyi pozisyon hastanın fizyolojisini etkilemeden, yumuşak doku ve iskelet hasarına yol açmadan cerrahi girişime izin veren ya da cerrahi girişimi kolaylaştıran pozisyondur. Doğru pozisyon verme iyi bir operasyon alanı sağlar ve potansiyel sinir hasarlarını azaltır. Çeşitli cerrahi girişimlerde kolaylık sağlamak amacıyla farklı pozisyonlar kullanılmaktadır. Operasyonda kullanılan pozisyonlar; Sırt üstü pozisyonu, baş aşağı pozisyonu, yüz üstü pozisyonu, yan yatış pozisyonu, oturma pozisyonu, litotomi pozisyonu, diz-göğüs pozisyonu ve baş yukarı pozisyonudur. İntraoperatif pozisyon vermeye bağlı gelişen hasarlar, hastanın toleransı, yaş, kilo, beslenme durumu, ilaç tedavisi, kronik hastalıkların varlığı gibi faktörlerden etkilenir. Operasyonda hastaya verilen pozisyonlara bağlı gelişen komplikasyonlar şunlardır; basınç ülserleri, gözle ilgili hasarlar, kompartman sendromu, sinir hasarı, hipotansiyon, eklem dislokasyonu ve kemik kırıkları, ciltte lasverasyon, venöz hava embolisi, allopesi (kellik),sırt ağrısıdır.
Çalışmamızda genel ve rejyonel anestezi altında operasyon olan hastalarda, operasyon esnasında verilen pozisyonlara bağlı gelişen komplikasyonları araştırmayı amaçladık. Çalışmamızı yaş ve kilo ayrımı yapmadan 216 hasta ile yaptık. Hasta bilgilerini anket çalışması yaparak temin ettik. Hastalardan operasyon öncesi bilgilerini aldık. Operasyon esnasında verilen pozisyon ve vital bulguları kaydettik. Operasyondan sonra ise operasyon süresi, uygulanan aneztezi şekli postup vital bulguları ve pozisyona bağlı gelişebilecek komplikasyonları değerlendirdik.
68
Bu çalışmamızda yan yatış ve sırt üstü pozisyondaki operasyonlarda ençok sırt ağrısı, yüz üstü pozisyondaki operasyonlarda sinir hasarı, litotomi pozisyonundaki operasyonlarda ençok basınç ülseri geliştiğini tespit ettik. Böbrek ve üretra operasyonlarında diğer operasyonlara göre daha fazla komlikasyon geliştiğini özellikle sırt ağrısı, basınç ülseri ve ayak düşmesi geliştiğini tespit ettik. Operason süresi arttıkça komplikasyon gelişim oranınında attığını özellikle 4 saat ve üzeri süren operasyonlarda daha çok komplikasyon geliştiğini tespit ettik. Diyabet hastalığı ile komplikasyon gelişimi arasında bir ilişki olmadığını, Herhangi bir hastalığı olanlarda hastalığı olmayanlara göre daha çok komplikasyon geliştiğini tespit ettik. Genel anestezi altında yapılan operasyonlarda rejyonel anestezi altında yapılan operasyonlara göre daha fazla komplikasyon geliştiğini tespit ettik. Mobilizasyon durumu ve önceden operasyon geçirmiş olmanın gelişen komplikasyonlar arasında bir ilişkisi olmadığını tespit ettik. Operasyon öncesi basınç ülseri komplikasyon gelişminde %50 etkili olduğunu tespit ettik. Operasyon esnasındaki pozisyonla hemodinamik değerler ve Sp02 değeri arasında bir ilişki olmadığını tespit ettik. Preoperatif SAB, DAB, KAH ve solunum sayısı istatistiksel olarak anlamlı derecede artarken, intraoperatif SAB ve DAB, KAH ve solunum sayısı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüş oduğunu tespit ettik. İntraoperatif SAB, DAB, KAH ve solunum sayısı değerleri operasyon süresi 4 saat ve üzeri hastalarda düşüş oduğunu tespit ettik.
Sonuç olarak operasyon esnasında verilen pozisyonların, yapılan operasyon çeşidinin, hastalık varlığı, operasyon öncesi basınç ülserinin varlığı komplikasyon gelişimini etkileyabilir. Pozisyonlara bağlı gelişen komplikasyonlar daha geniş hasta profili üzerinde araştırılmalıdır The best position without affecting the physiology of the patient, without causing damage to the sofi tissue and skeletal surgery or surgical interference, allowing to facilitate position. The correct position is to provide a good surgical fıeld and reduces the potential damage to the nervous. Various surgical procedures are used in different positions for convenience. Positions used in surgery; Supine position, trendeleng position, the prone position, lateral position, sitting position, lithotomy position, the knee-chest position, fawler position. Damage due to intra-operative position, the patient's tolerance, age, weight, nutritional status, drug treatment, is affected by factors such as the presence of chronic diseases. Positions are given to the patient due to complications of the surgery, pressure ulcers, ocular damage, compartmerıt syndrome, nerve damage, hypotension, joint dislocations and bone fractures, skin lasverasyon, venous air embolism, allopesi, back pain.
in our study, patients having surgery under general and regional anesthesia, due to complications during surgery, we aimed to investigate the positions. 216 subjects with age and weight have made our work without discrimination. Patient information we have obtained through a survey. The patients received preoperative information. We recorded the position and vital signs during surgery. After surgery, the operation time, the complications reiated to anesthesia to evaluate the shape and position postup vital signs.
Lateral and supine position, operations, most back pain, nerve damage in the prone position, operations, operations in the lithotomy
70
position've found most-developed pressure ulcers. Kidney and urethra surgery developed more complications tlıan other surgery especially back pain, pressure ulcers and foot drop developed ha ve found. Development of complications, especially as the duration of Complication rate of development has taken as the duration of the operation, especially for operations lasting more than 4 hours and över found that complications developed. With the development of diabetes complications, we found no association between, disease than those without any complications developed in patients with a disease. Operations performed under general anesthesia, regional anesthesia according to the operations found that more complications developed. Mobilization of the situation and the complications of being in a relationship not previously undergone surgery ha ve found. Pre-operative complications in the development of pressure ulcers, we found that 50% effective. Hemodynamic values during the operation position and found that there is no correlation between oxygen saturation value. Preoperative Systolic Arterial Pressure, Systolic Arterial Pressure, Heart Rate, and respiratory rate signifıcantly increased. Intraoperative systolic arterial pressure, systolic arterial pressure, heart rate, and we found that respiratory rate decreased signifıcantly. Intraoperative systolic arterial pressure, systolic arterial pressure, heart rate, and number values of respiratory decline in patients över the operation and have determined that a period of 4 hours.
As a result, positions are given during surgery, the type of surgery done, the presence of disease, presence of preoperative complications affect the development of pressure ulcers. Depending on the positions of developing complications should be investigated on a larger patient profile
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]