Farklı vücut kütle indeksine sahip bireylerde aerobik egzersiz kapasitesi, istirahat metabolizma hızı, solunum fonksiyonları ve vücut kompozisyonunun araştırılması
Künye
Uygur, Emine. Farklı Vücut Kütle İndeksine Sahip Bireylerde Aerobik Egzersiz Kapasitesi, İstirahat Metabolizma Hızı, Solunum Fonksiyonları ve Vücut Kompozisyonunun Araştırılması. Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi,2010.Özet
Obezite, vücuda besinler ile alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ kitlesinin artmasıyla karakterize kronik bir hastalıktır. Obezite pek çok hastalık için, özellikle de kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir risk faktörüdür.
Bu çalışmanın amacı obez ve normal kilolu erişkinlerde aerobik egzersiz kapasitesi, istirahat metabolizma hızı (RMR), solunum fonksiyonları, vücut kütle indeksi (VKİ), yağsız vücut ağırlığı, vücut yağ ve su yüzdesini karşılaştırmak ve bu parametreler arası ilişkileri araştırmaktır. Çalışmaya VKİ’si 30 kg/m2 ve üzerinde olan 60 obez (30 kadın, 30 erkek) ile VKİ’si 18-25 kg/m2 arasında olan 60 kontrol (30 kadın, 30 erkek) katılımcı alındı. Vücut kompozisyonu biyoelektrik impedans analiz sistemiyle belirlendi. RMR indirekt kalorimetre cihazıyla ölçüldü. Aerobik egzersiz kapasitesi Astarand submaksimal egzersiz protokolü ile belirlendi. Solunum fonksiyon testleri taĢınabilir spirometre cihazıyla ölçüldü. İstatistiksel değerlendirme SPSS 16.0 bilgisayar programında t testi ve Pearson korelasyon analiziyle yapıldı. Her iki cinsiyette de kontrollere göre obez gruplarda % vücut yağı, toplam vücut yağı, toplam su miktarı, kuru vücut ağırlığı ve RMR daha yüksek; % vücut suyu, VO2max(ml/kg/dk) ve VO2max (ml/lean kg/dk) daha düşük bulundu. Obez erkeklerde solunum fonksiyon testlerinden sadece 1. saniyedeki zorlu ekspirasyon hacmi (FEV1), obez kadınlarda ise zorlu vital kapasite (FVC) ve FEV1 kontrol gruplarından daha düşük bulundu.
Kadın ve erkeklerde VKİ, % vücut yağı, toplam vücut yağı, toplam su miktarı parametreleri RMR ile pozitif, VO2max(ml/kg/dk) ile negatif korelasyonlar gösterdi. VO2max(ml/kg/dk) erkeklerde FEV1, kadınlarda FVC ve FEV1 ile pozitif korelasyonlar gösterdi. Her iki cinsiyette de FEV1 değeri VKİ ve % vücut yağı ile negatif korelasyonlar gösterdi. Sonuç olarak, RMR’yi yağsız vücut ağırlığının yanı sıra vücut yağının da etkilediği ileri sürülebilir. Obezlerde fiziksel zindelik normal kilolulara göre daha düşüktür ve bazı solunum fonksiyonlarında bir miktar azalma görülmektedir. Obesity is a chronic disease characterized by a positive balance of energy obtained from the food and an increase in body fat. It is an important risk factor for a lot of sicknesses including cardiovascular diseases in particular. The aim of this study is to make a comparative analysis of aerobic exercise capacity, resting metablic rate (RMR), respiratory functions, body mass index (BMI), lean body mass as well as body fat and water percentage, thereby investigating the associations among these parameters in obese and normal weighted adult people. We enrolled a total of 60 obese participants (30 women, 30 men) whose the BMI is 30 kg/m and over and 60 control subjects (30 women, 30 men) with BMI of 18-25 kg/m for this study. Body composition was determined using the bioelectrical impedans analysing system. RMR was measured with indirect calorimeter equipment. Aerobic exercise capacity was determined by following Astarand submaximal exercise protocol. Pulmonary function tests were carried out by portable spirometer. Statistical analyses were done by SPSS 16.0 computer program using t-test and Pearson correlation tests. In both genders, we found higher body fat %, the total body fat, total water amount, net body weight and RMR in obese subjects than the control ones; while body water %, VO2max (ml/kg/min) and VO2max (ml/lean kg/min) was found lower. Only forced expiratory volüme in 1 second (FEV1) among the pulmonary function tests was higher in male obese group than in controls. Forced vital capacity (FVC) and FEV1 were higher in female obese group than in controls. In both men and women, the parameters of BMI, body fat %, total body fat, total water amount showed a positive correlation with RMR, and a negative corelations with VO2max (ml/kg/dk). VO2max (ml/kg/min) value showed positive correlations with FEV1 in males, and with FVC and FEV1 in females. FEV1 value showed neagtive corelations with BMI and body fat % in both sexes.
In conclusion, these results suggest that RMR might be affected by body fat besides the lean body weight. Also, physical fitness has been seen lower and some respiratory functions diminished in obese subjects in comparison to the normal control ones.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/2478Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [636]