Toplumun Eğitim Fakülteleri’nden Beklentileri ve Karşılanma Düzeyi
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, toplumun değişik kesimlerinin Eğitim Fakültelerinden ne gibi beklentiler içerisinde olduğunu tespit etmek ve Eğitim Fakülteleri’nin bu beklentileri ne derecede karşıladığını ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın çalışma evrenini, Afyonkarahisar ilinde yaşayan toplumun değişik kesimlerinden insanlar oluşturmaktadır.
Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Başlangıçta 56 maddeden oluşan veri toplama aracının yapı geçerliliğini belirlemek için, beklenti düzeyinde faktör analizi yapılmıştır. Yapılan faktör analizi sonucunda ise faktör yükleri. 41 - .82 arasında değişen 54 madde tespit edilmiştir. İki madde anketten çıkartılmıştır. Bu aşamadan sonra yapılan güvenirlik analizi sonucunda ölçeğin genel güvenirliği a= .92 olarak hesaplanmıştır.
Elde edilen bulgulara göre; beklenti düzeyi açısından, toplumun düşünceleri genel olarak incelendiğinde; 1,03 ortalama ile anketin 31. maddesinde yer alan “Yaşam boyu öğrenmeyi ve kendini yenilemeyi ilke edinmiş öğretmenlerin yetiştirilmesini istiyorum.” konusunda en fazla (hemen hemen ankete katılanların hepsi) görüş bildirmişlerdir. Ayrıca genel ortalama düzeyinde ise 1,19 ortalama ile “evet” aralığına denk gelmiştir.
Beklentisi evet olanların, bu beklentilerinin ne derecede karşılandığı açısından, toplumun düşünceleri genel olarak incelendiğinde; 3,34 ortalama ile anketin 41. maddesinde yer alan “Eğitim Fakülteleri’nin Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı ve sahip çıkan öğretmenler yetiştirmesini istiyorum.” konusunda en fazla görüş bildirmişlerdir. Ayrıca genel ortalama düzeyinde ise 2,95 ortalama ile “kısmen karşılıyor ” aralığına denk gelmiştir. Genel olarak baktığımızda, bu da göstermektedir ki toplumun değişik kesimlerinin eğitim fakültelerinden beklentileri de beklentilerinin karşılanma düzeyi de hemen hemen aynıdır. The aim of this current study was to investigate the expectations of people, who were from different levels of the society, from the Colleges of Education and find out the level of corresponding. This study took place in the city center of Afyonkarahisar. The researcher used a questionnaire as data instrument. To define the structural validity of the instrument which is consisted of 56 items at first, a factor analysis was made.54 items which change between 41¬82 were fixed with the result of factor analysis. Two items were eliminated from questionnaire. And the reliability of the instrument was calculated as.92.
The study revealed that most of the people involved in the study gave the highest score for the item -31 with mean 1,03 , “lifelong learning and to educate teachers who have priority to renew themselves”. This was the highest level of expectations of people from the Colleges of Educations. The mean score of this view with mean 1,19 was corresponding to the interval, “Yes”.
Furthermore, the corresponding levels for expectations of the people saying “yes” were examined in general, mostly they chose the item 41 with mean 3, 34 stating “The Colleges of Education should educate teachers who accept and devote their life for Atatürk’s principles and reforms”. This outcome comes to the interval “partial corresponding” with mean 2, 95. In general, study showed that the expectation level of society from the Colleges of Education was almost equal to the corresponding level of expectations.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/3163Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]