Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGürler, Zeki
dc.contributor.authorİpekçioglu, Volkan
dc.date.accessioned2015-03-27T11:46:56Z
dc.date.available2015-03-27T11:46:56Z
dc.date.issued2009
dc.date.submitted2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/3469
dc.description.abstractBu çalısma Afyonkarahisar’da piyasada satısa sunulan Afyon kaymagı örneklerinde Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7 ve Listeria monocytogenes’in varlıgının belirlenmesi amacı ile yapıldı. Bu amaçla, Afyonkarahisar’daki 9 farklı satıs yerinden 2007-2008 yıllarıarasında ilkbahar, sonbahar ve kıs aylarında satın alınan 100 adet Afyon kaymagı materyal olarak kullanıldı. Analize alınan 100 adet Afyon kaymagı örneginden, 7 adet örnekte E. coli sayıları sırasıyla: 2,1x102, 1,8x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,2x101, 1,0x102 kob/g seviyelerinde bulundu. Örneklerin hiçbirinde E. coli O157:H7 ve Listeria monocytogenes saptanmadı. Sonuç olarak, Afyon kaymagı örneklerinde Escherichia coli’nin varlıgı halk saglıgı için potansiyel bir riski isaret etmektedir. Bu nedenle süt isletmelerinde kritik kontrol noktalarının belirlenmesi ve halk saglıgının korunması için üretim sartlarının iyilestirilmesi gereklidir.en_US
dc.description.abstractThis study was undertaken to determine the presence of E.coli, E. coli O157:H7 and L.monocytogenes in the samples of Afyon kaymagı sold at markets in Afyonkarahisar. For this purpose, a total of 100 Afyon kaymagı samples collected from 9 different salers between 2007- 2008 during the mounths of spring, autumn and winter were used as research material. In the analyzed 100 samples of Afyon kaymagı, E. coli was found in the seven samples at the numbers of 2,1x102, 1,8x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,2x101, 1,0x102 kob/g, respectivly. No E. coli O157:H7 was determined in the samples. Suspicious 32 colonies were detected on the Oxford Agar for Listeria spp. but none of them was confirmed as L.monocytogenes. As a result, the presence of E. coli in the samples of Afyon kaymagı indicated a potential public health risk. Therefore it is necessary to detemine and monitor critical control points in the dairy plants and improve the production conditions in terms of to protect public health.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAfyon Kaymağıen_US
dc.subjectE. Colien_US
dc.subjectE. Coli O157:H7en_US
dc.subjectL. Monocytogenesen_US
dc.titleAfyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Afyon Kaymaklarında Bazı Patojen Bakterilerin Aranmasıen_US
dc.title.alternativeSearchıng For Some Pathogenıc Bacterıa in the Afyon Kaymağı Supplıed to the Market in Afyonkarahısaren_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Gıda Hijyeni ve Teknolojisien_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster