dc.contributor.advisor | Gürler, Zeki | |
dc.contributor.author | İpekçioglu, Volkan | |
dc.date.accessioned | 2015-03-27T11:46:56Z | |
dc.date.available | 2015-03-27T11:46:56Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/3469 | |
dc.description.abstract | Bu çalısma Afyonkarahisar’da piyasada satısa sunulan Afyon kaymagı örneklerinde
Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7 ve Listeria monocytogenes’in varlıgının belirlenmesi
amacı ile yapıldı. Bu amaçla, Afyonkarahisar’daki 9 farklı satıs yerinden 2007-2008
yıllarıarasında ilkbahar, sonbahar ve kıs aylarında satın alınan 100 adet Afyon kaymagı materyal
olarak kullanıldı.
Analize alınan 100 adet Afyon kaymagı örneginden, 7 adet örnekte E. coli sayıları
sırasıyla: 2,1x102, 1,8x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,2x101, 1,0x102 kob/g seviyelerinde
bulundu. Örneklerin hiçbirinde E. coli O157:H7 ve Listeria monocytogenes saptanmadı.
Sonuç olarak, Afyon kaymagı örneklerinde Escherichia coli’nin varlıgı halk saglıgı için
potansiyel bir riski isaret etmektedir. Bu nedenle süt isletmelerinde kritik kontrol noktalarının
belirlenmesi ve halk saglıgının korunması için üretim sartlarının iyilestirilmesi gereklidir. | en_US |
dc.description.abstract | This study was undertaken to determine the presence of E.coli, E. coli O157:H7 and
L.monocytogenes in the samples of Afyon kaymagı sold at markets in Afyonkarahisar. For this
purpose, a total of 100 Afyon kaymagı samples collected from 9 different salers between 2007-
2008 during the mounths of spring, autumn and winter were used as research material.
In the analyzed 100 samples of Afyon kaymagı, E. coli was found in the seven samples at
the numbers of 2,1x102, 1,8x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,2x101, 1,0x102 kob/g, respectivly.
No E. coli O157:H7 was determined in the samples. Suspicious 32 colonies were detected on the
Oxford Agar for Listeria spp. but none of them was confirmed as L.monocytogenes.
As a result, the presence of E. coli in the samples of Afyon kaymagı indicated a potential
public health risk. Therefore it is necessary to detemine and monitor critical control points in the
dairy plants and improve the production conditions in terms of to protect public health. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Afyon Kaymağı | en_US |
dc.subject | E. Coli | en_US |
dc.subject | E. Coli O157:H7 | en_US |
dc.subject | L. Monocytogenes | en_US |
dc.title | Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Afyon Kaymaklarında Bazı Patojen Bakterilerin Aranması | en_US |
dc.title.alternative | Searchıng For Some Pathogenıc Bacterıa in the Afyon Kaymağı Supplıed to the Market in Afyonkarahısar | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Gıda Hijyeni ve Teknolojisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |